Libor Dvořák: Pakt autoritářských mocností

10. duben 2024

Na závěr oslav 75. výročí vzniku NATO poskytl jeho generální tajemník Jens Stoltenberg rozhovor stanici BBC. Upozornil, že „pakt autoritářských mocností“ navazuje stále užší vzájemnou spolupráci směřující proti západním demokraciím.

Šéf NATO v rozhovoru pro BBC zdůraznil, že Rusko, Írán, Čína a Severní Korea jsou ve vzájemné aktivitě stále propojenější, jedna země druhé poskytují praktickou podporu a tento nově vznikající pakt je stále soudržnější.

Čtěte také

A jak ta spolupráce vypadá v praxi? Jens Stoltenberg to shrnuje následovně: „Čína podporuje ruskou válečnou ekonomiku tím, že jí poskytuje klíčové technologie pro vojensko-průmyslový komplex, ale proti obrovské zástavě: Rusko tím pádem svěřuje svou budoucnost do čínských rukou…“

Pokud jde o Severní Koreu a Írán, vypadá to podle Stoltenberga takto: Rusko těmto dvěma zemím dodává své vojenské technologie výměnou například za severokorejskou dělostřeleckou munici či íránské drony Šáhid.

Čtěte také

Generální tajemník Severoatlantické aliance k tomu poznamenal, že NATO muselo navázat účinnou spolupráci se zeměmi daleko za svými geografickými hranicemi, kupříkladu s Jižní Koreou a Japonskem, aby bylo schopno tomuto „stále sílícímu autoritářskému svazku nějak vzdorovat“.

Mnichov 21. století

Životně důležitá je podle Stoltenberga další masivní podpora Ukrajiny ze strany Evropy i USA. Zároveň ovšem upozornil na to, že Kyjevu možná nakonec nezbude než Rusku učinit nějaké ústupky, o jakých Volodymyr Zelenskyj nechce ani slyšet.

Libor Dvořák

Známý italský list La Reppublica před pár dny přišel rovnou s tvrzením, že v bruselském zákulisí už se připravuje varianta přímých rusko-ukrajinských jednání, při nichž by se Ukrajina dobrovolně vzdala Krymu a také zatím Ruskem dobytých jižních a východních oblastí země za to, že takříkajíc zbytkový ukrajinský stát by se okamžitě stal součástí NATO.

Čecha musí při těchto spekulacích nutně napadnout jediné sousloví: Mnichov 21. století.

Autor je komentátor Českého rozhlasu.

Spustit audio