Libor Dvořák: Nevládní organizace musí pryč z Luhanska

25. září 2015

Tzv. Luhanská lidová republika vykázala ze svého území 10 z 11 humanitárních organizací, které doposud na jejím území působily. Týká se to i našeho Člověka v tísni, jehož pracovníci budou muset své expozitury v oblasti opustit ještě dnes či nejpozději zítra.

Na místě mohl zůstat jen Mezinárodní červený kříž. Podobná opatření už během dneška začala platit i v sousední Doněcké lidové republice.

Proč asi? Klade si kdekdo z humanitárních pracovníků mnoha zemí otázku po důvodech, jež místní „vládu“ přiměly k tomuto kroku. Ten se mimochodem nevyhnul ani světoznámé organizaci Lékaři bez hranic, která byla obviněna z toho, že ve svých zásobách léčiv má psychotropní látky.

Vysvětlení, že zdravotnický personál, poskytující své služby obyvatelstvu takto těžce postižených oblastí, podobné látky prostě potřebuje, nikoho nezajímalo.

Čtěte také

Ostatně – právě Lékaři bez hranic si vyslechli alespoň nějaký, byť nanejvýš problematický konkrétní důvod. Těm dalším luhanský „vicepremiér“ Nikitin přes novináře vzkázal, že příčiny neprodloužených povolení k činnosti na území tzv. lidových republik jsou „ty či ony, ale každopádně závažné“.

Slavný tvůrce pojmu ptydepe Václav Havel či ještě slavnější autor newspeaku George Orwell by nad frází tak dokonale vyprázdněnou zajisté zaslzeli dojetím.

Logo

Šéf humanitární agentury OSN Stephen O´Brian vyjádřil v souvislosti s tímto verdiktem velké znepokojení – konkrétně nad tím, že světové humanitární organizace musí opustit území, na němž zůstává 16 tisíc tun zatím nerozdělené pomoci pro statisíce obyvatel přífrontového pásma, zničeného vleklými boji mezi separatisty a ukrajinskou armádou.

A tady se vraťme k úvodnímu „proč asi“. Důvodů se nabízí hned několik: o zákazu činnosti pro mezinárodní organizace se mluví už asi dva měsíce, nota bene od chvíle, kdy podobnou pomoc významně posílilo Rusko, jež právě v těchto dnech vyslalo svůj již 39. konvoj s potřebným materiálem – a kdoví s čím ještě.

Čtěte také

Za zmínku jistě stojí i fakt, že jak ruská, tak jiná materiální pomoc je velkým lákadlem pro ty, kdož tomuto prostoru se zbraní v ruce vládnou – proč by takovouto pomoc nemohli rozdávat či ještě lépe rozprodávat oni sami?

K možným aktuálním důvodům patří zajisté i msta za potravinovou blokádu na suchozemských přístupových cestách z Ukrajiny na Krym, o niž se v těchto dnech postarali krymští Tataři a smutně proslulí ukrajinští nacionalisté z Pravého sektoru.

Je tu ale ještě jeden možný důvod, tentokrát čistě politický: už za tři týdny v Donbasu proběhnou Kyjevem neschválené regionální volby, a tak není divu, že separatisté nemají zájem o svědky a pozorovatele tohoto tyjátru, kteří se z jeho výsledků nemusejí zodpovídat Moskvě a o průběhu oněch pseudovoleb ve stínu kalašnikovů naopak mohou informovat celý zbytek světa.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio