Libor Dvořák: Nejvlivnější Putin

31. říjen 2013

Ze třetího místa na první se od loňska posunul jeden z nejznámějších a zároveň nejproblematičtějších světových vůdců. Putin na nejvyšších místech zmíněné ankety figuruje již poměrně dlouho, ale postup na úplný vrchol může vypadat poněkud překvapivě. Když se ale nad okolnostmi jeho letošního prvenství ve velmi sledované světoznámé anketě zamyslíme, tak překvapivé to zase není.

O pořadí 72 osobností z celé planety rozhoduje subjektivní názor osmi členů vedení Forbesu. K nejdůležitějším kritériím přitom patří celkový objem finančních prostředků a v neposlední řadě i možnost samostatně rozhodovat. Není proto divu, že právě Putin se dostal v tomto prestižním hodnocení na příčku nejvyšší.

Šéfredaktorka ruské mutace Forbesu Jelizaveta Osetinská k letošním výsledkům ankety doslova říká: „Člověku by se vlastně chtělo říct, že tím nejvlivnějším na planetě je Obama. Chtělo by se, ale na druhé straně to nejde, protože si hned uvědomíme, že Spojené státy za sebou právě mají rozpočtovou krizi, která jasně ukazuje, že tento muž nemůže rozhodovat naprosto nezávisle. Právě zmíněná kolize jasně ukázala, že americký systém funguje přesně opačně než ruský, protože v USA platí jasná hierarchie pro a proti, jíž se nemůže protivit nikdo,“ tvrdí paní Osetinská, ale zároveň velmi sportovně připouští, že Putinovi jistě velice pomohlo angažmá v syrském problému, v němž tvrdohlavý ruský odpor vůči jakémukoli ozbrojenému zásahu proti Asadovu režimu v Damašku nakonec slavil úspěch, díky němuž si celý svět alespoň prozatím mohl oddechnout, že se Západ neřítí do dalšího arabského dobrodružství s nejistým koncem.

Tradiční anketa Forbesu ovšem na příkladu letošního Putinova vítězství ukazuje, co se člověku k takové vlivnosti může hodit. V posledních letech se na prvních příčkách samozřejmě ocitali politici špičkových světových jednoznačně demokratických mocností, jako jsou Spojené státy či Německo. Stejně samozřejmě se tam ale pohybuje saúdský král Abdulláh či nový čínský vůdce Si Ťin-pching. Což ukazuje meze ankety Forbesu, ale taky limity světové politiky: pronikají tam totiž političtí předáci zemí, jejichž politika a ekonomika je do té či oné míry hodna obdivu, protože má celosvětovou váhu, ale také autokrati, jejichž vliv plyne z podzemních moří ropy a dalších surovin, z toho plynoucích pytlů petrodolarů a z možnosti rozhodovat absolutně, tedy nedemokraticky.

autor: ldo
Spustit audio