Libor Dvořák: Ležení na příliš úzké posteli...

2. červenec 2013

...píše dnešní Nězavisimaja gazeta o pozici Ruska v choulostivé kauze Snowden. A proč? Protože z ní neexistuje žádné snadné, elegantní, natožpak pozitivní východisko. Snowdenova budoucnost je tak zatím vyloženě ve hvězdách.

Rozhodující jsou v tuto chvíli včerejší slova Vladimira Putina (opakovaná dnes jeho tiskovým mluvčím Peskovem). Rusko prý Snowdena nikdy nevydá, zvlášť do země, kde mu hrozí i trest smrti, a nevydá ho mimo jiné proto, že Rusku také nikdy nikdo nikoho nevydal. Pokud jde o Snowdenovu žádost o politický azyl v Ruské federaci, její prezident americkému politickému uprchlíkovi včera stanovil podmínku pro tohoto muže vyloženě nesplnitelnou: „Nadále nebude podnikat nic proti našim americkým partnerům,“ řekl doslova Vladimír Putin.

Dále ruský prezident před novináři zdůraznil, že pro ruské úřady americký hříšník není zajímavý, že zpravodajci jeho země ho nijak nevytěžují a vůbec s ním nepracují. Mezi řádky z těchto slov jasně plyne, co informační agentury a zpravodajské portály uváděly už během včerejška: Barack Obama a Vladimir Putin se nepřímo dohodli, že kauzu Snowden svěří do rukou svých tajných služeb a na nejvyšší úrovni se jí jednoduše zabývat nebudou. To včera potvrdil i šéf vlivné ruské Bezpečnostní rady Patrušev. Sám Snowden na nejnovější vývoj reagoval tím, že po Rusku politický azyl nechce a požádal o něj dalších 18 států na třech kontinentech.

Velmi zajímavě na vývoj v tomto spletitém případu reaguje redakční článek již citovaného moskevského listu Nězavisimaja gazeta. Případné Snowdenovo vydání by bylo trnem v oku obhájcům lidských práv a značné části médií. A kdyby Rusko Snowdenovi politický azyl poskytlo, nikdo by v tom nehledal opravdu zásadový postoj, ale jen další ruské snad až trochu fádní antiamerické gesto. Pro ruskou stranu proto teď zřejmě bude nejpodstatnější to, aby muž s neplatnými doklady, jehož při současném vývoji událostí Kreml nutně musí vnímat především jako velkou nepříjemnost, z tranzitu šeremeťjevského letiště nějak odcestoval.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.