Libor Dvořák: Lekce ruské spravedlnosti

30. září 2023

Podrobnosti brutálního účtování nezletilého potomka čečenského krutovládce s ruským občanem Nikitou Žuravelem, které schvaluje i sám Kadyrov starší, který ohavnému činu zjevně předem požehnal a pak videu pomohl na sociální sítě, v Rusku samotném postupně ustupují do pozadí. Mnozí už zřejmě zapomněli, že Čečensko se v posledních týdnech dostalo do popředí světového mediálního zájmu především kvůli zvěstem o vážném onemocnění, případně smrti samotného Ramzana Kadyrova.

Málokdo už taky bere v potaz fakt, že Žuravela, obviněného ze spálení Koránu, Čečensku přímo demonstrativně vydaly samy ruské úřady. Na to, že v Čečensku je někdo mučen či dokonce zabíjen zcela pravidelně, jsou Rusové zvyklí. Ostatně že v oficiální Moskvě nemá Groznému nikdo nic za zlé, dokazuje i čtvrteční osobní schůzka obou diktátorů, na které se nemluvilo ani o Kadyrově nemoci, ani o extrémním počínání jeho syna.

Čtěte také

Mnoho ruských liberálů doma i v zahraničí přemítá spíše o definitivním rozpadu právního řádu v Rusku. Ostatně kdyby v Čečensku neplatilo spíše islámské právo šaría, ale normální ruské zákonodárství, 15letý Adam by sice byl prakticky beztrestný, zato jeho otci by hrozilo až šest let za mřížemi. Což je samozřejmě představa hodně fantastická.

Jak na ruské stránce DW soudí známý ruský publicista působící nyní v Praze – Ivan Preobraženskij – od samého počátku skandálu kolem zmlácení Nikity Žuravela se reagující dělí na tři poměrně přesně vymezené skupiny. Ta první funguje podle kremelské či dokonce čečenské metodiky. Druhá počínání rodiny čečenského samovládce sice odsuzuje, ale opatrně.

Dokonce i člověk tak prominentní jako Putinův mluvčí Dmitrij Peskov jednoduše prohlásil, že tohle komentovat nechce. A pak je tu třetí skupina, ta nejpočetnější, která jednoduše vyděšeně mlčí.

Libor Dvořák

Zajímavý je i závěr celé úvahy Preobraženského: Dokud Ruskem bloudí přízrak Putinova katana Ramzana Kadyrova, svou bezpečností si nemůže být jist nikdo.

A proč, je jasné – celá tato kauza není momentálním vykolejením ruského mocenského systému, ale obrazem tohoto systému, jehož hlavní hybnou silou je strach, fungujícího v Grozném i v Moskvě naprosto stejně, totiž univerzálně.    

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio