Libor Dvořák: Jak bude vypadat Rusko po Putinovi?

23. září 2023

Ruští odborníci, kteří spolu před pár dny debatovali o budoucnosti „Ruska po Putinovi“, se v řadě bodů shodli skoro jednomyslně. Rusko nemá absolutně žádné zkušenosti s fungující demokracií. Země proto není připravena k nějaké klasické lidové revoluci.

Téměř čtvrtstoletí Putinovy vlády, která postupně vyloučila prakticky jakoukoli svobodnou celospolečenskou diskusi, musíme násobit i faktem, že nějaké důkladné demokratické mechanismy nakonec nevznikly ani během polovičatých reforem z dob Gorbačovovy perestrojky, o předešlém sovětském období nemluvě.

Čtěte také

Kromě jak už řečeno nerealizovatelného scénáře všelidové demokratické revoluce jsou tu k dispozici ještě přinejmenším dva hypotetické projekty.

Ten první by předpokládal významné angažmá zahraničních emigrantských center a návrat takových osobností jako je třeba šachový velmistr Garri Kasparov či bývalý majitel těžařské společnosti Jukos Michail Chodorkovskij. Problém je ovšem v tom, že takoví lidé se v Rusku samotném velké oblibě netěší a jen stěží by si zjednávali důvěru mas.

Čtěte také

Třetí scénář je ještě fantastičtější. Ve washingtonské debatě ho přibližuje Vladislav Inozemecev: „Tato eventualita, která se poslední dobou tu i onde probírá, spočívá ve vítězství Ukrajiny v aktuální válce a následné využití ukrajinských armádních sil, které by pomohly nějak změnit vnitřní situaci v Rusku. To je ale podle mého soudu absolutně nerealistické,“ míní tento expert.

A má jistě naprostou pravdu: zaprvé Ukrajina ještě ani zdaleka nevyhrála a zadruhé bude mít po konci války docela jiné starosti než nastolování nějakých příznivějších poměrů v zemi agresora.

Přeskupení současných elit

Podle Inozemceva je nejpravděpodobnějším scénářem postputinského fungování Ruska přeskupení současných elit, k němuž dojde, až Putin z jakéhokoli důvodu odejde z politiky sám, anebo se tak stane v důsledku nefalšovaného palácového převratu. Přímo uvnitř těchto elit je totiž stále větší množství lidí, kteří se současným směřováním Ruska spokojeni nejsou.

Libor Dvořák

A právě na tohle by se měl připravit i Západ, podobnému vývoji případně napomoci, ale především promyslet vlastní taktiku a strategii postupu, až se tak stane. Tahle vize jistě není nejsympatičtější z myslitelných, zato je nejpravděpodobnější.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio