Libor Dvořák: Kdo stojí za atentátem na Darju Duginovou? Moskva má už jasno

24. srpen 2022

Největší politický atentát v Rusku od okamžiku, kdy byl v únoru 2015 zavražděn tehdy nejvýznamnější představitel ruské politické opozice Boris Němcov – tak asi lze také vnímat sobotní bombový útok na dceru známého ultranacionalistického filozofa Alexandra Dugina Darju. Ta zahynula ve svém voze v důsledku exploze výbušného zařízení, umístěného pod podlahou auta.

Prezident Putin Darju Duginovou in memoriam vyznamenal Řádem za statečnost. Do této chvíle není úplně jasné, zda atentát mířil přímo na Darju či na jejího otce, známého jako hlasatele opravdu extrémních teorií o způsobu další existence současného ruského státu.

Čtěte také

Cílem však mohla skutečně být i devětadvacetiletá novinářka Darja, známá jako rezolutní podporovatelka Putinova režimu a války na Ukrajině, již ruský prezident přesně před půlrokem rozpoutal.

Daleko větší pozornost jakožto možný cíl této politické vraždy však budí Alexandr Dugin, už léta známý jako věrozvěst tzv. ruského světa a nového eurasiatství, které staví Rusko jakožto zemi, rozkročenou mezi dvěma kontinenty, do čela příštího světa, v němž by se i dnes největší země světa rozrostla od Tichého oceánu až hluboko do Evropy a v jižním směru dokonce až ke břehům Indického oceánu. Což je známý sen všech ruských imperialistů.

Ukrajině je nasazena další psí hlava

Jako takový by mohl být lákavým terčem například pro doposud neznámou Národní republikánskou armádu, tedy v podstatě teroristickou buňku, která údajně usiluje o likvidaci Putinova režimu a nesouhlasí s válkou na Ukrajině. Otázkou ovšem je, zda tato „armáda“ vůbec existuje – byť o ní informoval bývalý poslanec Státní dumy a seriózní opoziční politik Ilja Ponomarjov.

Čtěte také

Jak se dalo očekávat, oficiální ruská místa z této vraždy okamžitě obvinila Ukrajinu, což Kyjev rázně odmítl s poukazem na to, že Ukrajina na rozdíl od Ruska není žádný teroristický stát.

Ruské bezpečnostní orgány ovšem už za necelé dva dny přišly s konkrétním pachatelem, respektive pachatelkou, ukrajinskou občankou Natálií Vovkovou. Ta měla do Moskvy i s dvanáctiletou dcerou přicestovat 23. července a dokonce se ubytovat ve stejném domě, kde žila i Darja Duginová. Minulou sobotu se pak měla osobně zúčastnit už zmíněného festivalu Tradice, na parkovišti bombu umístit pod podlahu Darjiny toyoty, za kterou se poté vydala v jiném voze a na dálku nálož odpálila. Ihned po činu prý i s dcerou odcestovala do Estonska.

Libor Dvořák

Tento výklad samozřejmě plně vyhovuje Kremlu: Ukrajině je nasazena další psí hlava (i když racionálně vzato je ukrajinská stopa v podobném případě plně myslitelná), ale hlavně se tím eliminuje představa jakési opravdu funkční tajné teroristické armády, která proti putinskému establishmentu nebojuje jen protesty všeho druhu, ale se zbraní v ruce. Kdyby se naplnilo něco takového, bylo by to pro Kreml vskutku jitřivé zjištění.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio