Libor Dvořák: Jsou myslitelné mírové rozhovory o Ukrajině?

9. listopad 2023

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno prohlásil, že případné mírové jednání s Moskvou není ani na obzoru a že Západ na něj v tomto smyslu rozhodně žádný tlak nevyvíjí. Jenže jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu.

Podnětem k podobným spekulacím se docela dobře mohl stát velmi zajímavý rozhovor náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného pro britský časopis Economist.

Čtěte také

V tom pan generál vyslovil názor, že válka se ocitla ve slepé uličce a sklouzává do podoby pozičního válečného konfliktu, v němž se obě strany uchýlily do zákopů, a fronta zůstává prakticky bez pohybu. Asi tak, jako tomu bylo v dobách první světové války.

Prezident Zelenskyj se k těmto výrokům vyjádřil ve smyslu, že žádnou slepou uličku nevidí a že Ukrajina bude samozřejmě bojovat dál – až do chvíle, kdy osvobodí všechna svá okupovaná území. Což ostatně tvrdí už od samého začátku tohoto konfliktu.

Prezidentem do konce války

Čtěte také

Situace na frontě je ovšem opravdu složitá a v tuto chvíli je zřejmě třeba dát zapravdu spíše generálu Zalužnému. Je proto víc než pravděpodobné, že Západ už s Moskvou i Kyjevem zatím důvěrně jedná, jak válku ukončit nikoli na bojištích, ale za jednacím stolem.

A aby situace byla ještě zamotanější, přišel tuto neděli poslanec ukrajinské Nejvyšší rady Oleksij Hončarenko s tím, že podle jeho informací na Zelenského pokyn prezidentská kancelář už začala s přípravou voleb hlavy státu, které by se podle zákona měly konat 31. března příštího roku. Jiný ukrajinský zákon ovšem praví, že v době stanného práva či válečného konfliktu se žádné volby konat nesmějí.

Libor Dvořák

To si zřejmě uvědomil i Zelenskyj sám a pokud by snad podobné přípravy započaly, nakonec je jednoduše zastavil. Tím spíš, že před časem prohlásil, že prezidentem zůstane jen do konce této války a v dalších volbách už se o svůj současný úřad ucházet nebude. Zastavit ho ostatně mohla i čerstvá statistika, podle níž si v současné situaci více než čtyři pětiny Ukrajinců jednoduše žádné volby nepřejí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio