Libor Dvořák: Jak prezident Zelenskyj může zasáhnout do vrcholné americké politiky

25. září 2019

Na okraj jednání Valného shromáždění OSN v New Yorku se setkávají americký prezident Donald Trump a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj.

Historicky první setkání obou hlav států se odehrává na pozadí velkého skandálu, poznamenávajícího aktuální vztahy obou zemí. Jedná se samozřejmě o červencový telefonát obou prezidentů, který pro Trumpa znamená, že bude muset čelit impeachmentu.

Čtěte také

Ukazuje se totiž, že oba prezidenti mimo jiné hovořili také o ukrajinském vyšetřování, souvisejícím s činností syna Joe Bidena – Huntera Bidena. Biden starší je přitom považován za hlavního demokratického konkurenta Donalda Trumpa v prezidentských volbách, které se konají už v příštím roce.

Americká média přitom vyslovují podezření, že Trump ve snaze tlačit na Zelenského hrozil ve zmíněném telefonátu, že odloží platby v rámci finanční americké pomoci, vynakládané na zvýšení obranyschopnosti Ukrajiny.

V čem ale spočívá meritum věci? Velmi stručně řečeno: Hunter Biden byl svého času členem rady ředitelů soukromé plynařské společnosti Burisma Holdings, působící na Ukrajině. Ukrajinská generální prokuratura přitom právě tuto společnost vyšetřovala v souvislosti s podezřením z praní špinavých peněz.

Osud Ukrajiny, Ruska i USA

Čtěte také

Prezident Trump už oznámil, že jeho administrativa plné znění telefonátu zveřejní, aby se předešlo neopodstatněným spekulacím.

Ať už to ale bylo, jak chtělo, celá tato šlamastika bude prvním významným prubířským kamenem pro Volodymyra Zelenského, který je ve funkci hlavy ukrajinského státu sotva čtyři měsíce.

Proč to pro Zelenského bude tak těžká zkouška, glosuje pro Deutsche Welle bývalý americký velvyslanec Stephen Pifer. Ten upozorňuje, že Ukrajina se těší už od získání samostatnosti v roce 1991 významné podpoře jak amerických demokratů, tak i republikánů.

Čtěte také

Kdyby najednou začal chtít zasahovat do vrcholné americké politiky, riskuje, že tento vzácný konsensus pomine, a to by pro Ukrajinu bylo velmi špatné. „Pokud Zelenskyj případnému tlaku podlehne a začne sbírat kompromitující materiály proti rodině Joe Bidena, riskuje, že ztratí podporu amerických demokratů,“ říká doslova velvyslanec Pifer. K tomu jen poznamenejme, že v opačném případě ztratí podporu amerických republikánů. O to těžší současná pozice Zelenského v této kauze je.

Ještě lapidárnější je postoj ukrajinského televizního moderátora Ondrije Palčevského. Ten mluví o osudové misi Zelenského, která by mohla poznamenat celé Spojené státy. „Dnes na Zelenském závisí nejen osud Ukrajiny a zřejmě i Ruska, ale jak to tak vypadá, ukrajinský lídr by mohl promluvit i do nejbližší budoucnosti USA,“ říká Palčevskij.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Možná poněkud přehnané tvrzení, ale jasně ukazuje, jak obrovská odpovědnost na mladého a nezkušeného ukrajinského prezidenta jako zčista jasna nebe hrom dolehla. Rozhodně mu není co závidět.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio