Odchod Británie z Evropské unie je tragédie i pro Česko, myslí si bankéř Jonáš

2. duben 2020

Vystudoval Harvard a dodnes univerzitě finančně přispívá. Záleží mu totiž na tom, aby šlo do vědy a výzkumu víc peněz. Regulace jsou podle něj potřeba, ale nesmí se udusit tvůrčí činnost. Hostem pořadu Osobnost Plus je matematik a bankéř Ondřej Jonáš. (repríza)

Rozhodnutí amerických demokratů přistoupit k impeachmentu, tedy procesu, který může vést až k obžalobě a odvolání Donalda Trumpa z prezidentského úřadu, hodnotí Jonáš v kontextu probíhající předvolební kampaně jako vážné. „Je to riskantní krok pro obě strany,“ říká.

„Bylo by předčasné předvídat, komu to může pomoct a komu uškodit. Myslím si ale, že to v konečné fázi nemůže uspět – už jen kvůli tomu, že Senát by musel dvoutřetinovou většinou odvolání potvrdit,“ vysvětluje.

Traumatický brexit

K unijnímu tématu brexitu, které stále silně rezonuje, poznamenává, že je z hrozícího odchodu Velké Británie nešťastný.

Čtěte také

„Myslím si, že tím ubude racionální hlas u stolu. Hlavně při vyjednávání bankovní regulace a rozumného přístupu k riziku,“ dodává s poukazem na Londýn jako historicky významnou finanční metropoli.

Aktuální rozhodnutí britského Nejvyššího soudu o tom, že přerušení zasedání parlamentu vládou Borise Johnsona bylo nezákonné, ale podle Jonáše není tak silnou ranou, aby z brexitu nakonec úplně sešlo.

„Rozvod je vždycky traumatický – pro děti i dospělé… A bohužel se obávám, že je to příliš pokročilé. Chyby jsou navíc na obou stranách. Nedovedu si proto představit, že bychom se vrátili ke statu quo.“

Odchod Británie z Evropské unie vnímá také jako tragédii pro samotné Česko. A dodává, že nechápe, proč se v otázce brexitu výrazněji neangažovala například Angela Merkelová. Očekával totiž, že politik jejího formátu se pokusí něco udělat.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Ondřejem Jonášem. Zavzpomínal třeba na svá studentská léta na Harvardu nebo řekl, proč si váží možné kandidátky na prezidentku Spojených států Elizabeth Warrenové.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.