Vypadni odsud, bandito! Ukrajinský prezident Zelenskyj získal silný mandát a změnil styl vládnutí

27. červenec 2019

Předčasné volby na Ukrajině vyhrála podle očekávání s obrovským náskokem strana hlavy státu Volodymyra Zelenského Sluha lidu, pojmenovaná podle televizního seriálu, v němž hrál tehdy ještě komik Zelenskyj prezidenta.

Podle serveru stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda ukrajinští voliči opět jasně promluvili – chtějí změnu.

Ivan Štern: Nedělní volby – odvaha, nebo zoufalství Ukrajinců?

Parlamentní volby na Ukrajině

„Po mnoho let,“ řekla ukrajinská spisovatelka a překladatelka Kateryna Mišenko , „jsme se nacházeli ve stádiu marného očekávání. Vyhlíželi jsme cosi určitého, a nakonec se nestalo nic.“

Prezidentova partaj získala silný mandát pro svou reformistickou agendu i priority Zelenského – ukončit válku na východě, dosáhnout navrácení Ukrajinců zadržovaných v Rusku a vymýtit korupci.

„Je to vítězství reforem – skoro tři čtvrtiny voličů hlasovaly pro prozápadní a proreformní strany,“ cituje portál londýnského analytika Timothyho Ashe.

Zelenskyj potvrdil, že k prvním návrhům zákona, které nový parlament projedná, bude patřit zrušení imunity poslanců před trestním stíháním a legislativa, která zavede proces odvolání prezidenta z funkce.

Více než 60 % parlamentních křesel obsadí političtí novicové. Zelenského strana a další nové uskupení Hlas dokonce kandidaturu výslovně podmínily nulovými zkušenostmi uchazeče s politikou. To by teď mohlo do tradičně zkorumpovaného parlamentu, jemuž podle průzkumů věří nejmenší počet Ukrajinců, přinést nové způsoby a čerstvé nápady, soudí Rádio Svobodná Evropa.

Obyčejný prezident

Agentura AFP konstatuje, že v prvních dvou měsících ve funkci sice prezident Zelenskyj neudělal nic, co by změnilo život obyčejných lidí, protože se starým parlamentem ani nemohl. Na druhou stranu ale zásadně proměnil styl výkonu prezidentské funkce. Zelenskyj zdůrazňuje, že i on je jen obyčejný člověk, a útočí na tradiční politickou třídu, kterou označuje za zkaženou.

Libor Dvořák: Předčasné volby na Ukrajině vyhrála s převahou Zelenského strana

Předčasné parlamentní volby na Ukrajině vyhrála strana prezidenta Volodymyra Zelenského

Na Ukrajině se v neděli uzavřely volební místnosti a po předčasných parlamentních volbách mohlo začít sčítání hlasů.

Zelenskyj: Vynasnažím se udělat vše pro to, abyste neplakali

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Napověděla inaugurace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jakou politiku bude dosavadní televizní bavič prosazovat?

Na svou inauguraci v parlamentu přišel pěšky. Cestou se zdravil s lidmi v ulicích a jednoho známého políbil na čelo. V inauguračním projevu, v němž oznámil rozpuštění parlamentu a vyhlásil předčasné volby, také vyzval politiky, aby v kancelářích nevyvěšovali jeho fotografie. Místo toho si mají na zeď pověsit fotky svých dětí a podívat se jim do očí vždy, když o něčem rozhodují.

Na rozdíl od svých slavnostně oblečených předchůdců Zelenskyj často přichází na schůzky bez kravaty a někdy i bez saka, i když jde o zahraniční hosty. Na květnovém setkání s ministry zahraničí Německa a Francie měl na sobě tmavou košili s vyhrnutými rukávy.

Vypadni, bandito!

V červnu také oznámil, že své sídlo přestěhuje z velké budovy ze sovětských dob v centru Kyjeva do multifunkčního komplexu, kde se konají výstavy a konference. Agentuře AFP řekl, že se ve stávajícím prezidentském paláci necítí dobře.

Tento měsíc pak všechny překvapil zrušením vojenské přehlídky na srpnový Den nezávislosti a slibem, že na odměnách vyplatí ukrajinským vojákům více než deset milionů eur.

Nový prezident také občas na veřejnosti kárá různé politiky. Na jedné schůzce v půli července vykřikl v místnosti plné lidí na jistého činitele, který, jak zjistil, má kriminální minulost: „Vypadni odsud, ty bandito!“ Jiného se zase nedávno zeptal, proč „jedná s lidmi jako s dobytkem“, a přiměl ho k veřejnému slibu, že odstoupí z funkce, popisuje agentura AFP.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.