Libor Dvořák: Jak chápou válku na Ukrajině Bělorusové

29. duben 2023

Zatímco drtivá většina Evropanů vnímá Ukrajinu jako oběť úskočné a nespravedlivé války a Rusko chápe jako jednoznačného agresora a hrozbu evropského i světového míru, v sousedním Bělorusku je tomu docela jinak – i když první reakce zejména z prostředí běloruské opozice se dost podobaly těm evropským.

Čtěte také

Ukázal to například březnový průzkum veřejného mínění analytického centra Chatham House prováděný prostřednictvím internetu mezi městským obyvatelstvem Běloruska. Právě o ten se opírá i běloruský historik a politolog Alexandr Fridman žijící a působící v Německu.

Ten sice upozorňuje na ošidnost jakýchkoli průzkumů veřejného mínění, prováděných v podmínkách autoritářské diktatury, neúprosně směřující k totalitě, navíc v podmínkách současných policejních represí a války přímo za hranicí země, ale některá čísla Chatham Housu přesto považuje za relevantní.

Kupříkladu ta, která ukazují, že rozkol ve společnosti válka dále prohloubila. Například: Zhruba třetina Bělorusů ruskou agresi proti Ukrajině přímo podporuje, kdežto naopak nesouhlasících je ani ne polovina. Za nejpřijatelnější postoj běloruského státu k této válce se považuje buď neutralita, anebo přímá podpora Rusku – v obou případech po 30 % dotázaných.

Baťka a jeho stálí příznivci

Zajímavé je ještě jedno statistické číslo – válka nikterak neovlivnila vztah Bělorusů k oběma zemím: Ukrajinu mají v oblibě zhruba dvě třetiny běloruských občanů, nu a pokud jde o Rusko, jeho obliba mezi Bělorusy během války dokonce vzrostla, a to na více než tři čtvrtiny. Ten poslední údaj je vskutku zarážející… Na druhé straně jen 4 % Bělorusů souhlasí s tím, aby jejich vlast byla plně pohlcena Ruskem.

Libor Dvořák

Všechna tato data jsou důležitá i v běloruském celonárodním kontextu. Nesvědčí totiž o nějaké jednolité protilukašenkovské frontě, ale naopak o tom, že ve světě vesměs přezíraný, ba nenáviděný „baťka“, má doma i po téměř třech desetiletích autoritářského panování, které se po posledních prezidentských volbách postupně změnilo v hrůzovládu, docela slušný segment příznivců.

Zmíněné poslední prezidentské volby tedy sice určitě nevyhrál s více než 80 % hlasy, ale rozhodně to nebylo ani tak, že vítězem se stejným výsledkem jako Lukašenko byla ve skutečnosti paní Cichanouská a Lukašenka samotného volil jen každý desátý Bělorus. Každý, kdo chce Bělorusům jakkoli pomoci, by si měl uvědomovat skutečný stav tamní společnosti.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio