Libor Dvořák: I mrtvý může být viník,

11. červenec 2013

domnívá se zřejmě soudce Igor Alisov, který dnešní jednání Tverského soudu vedl. To je samozřejmě pravda, ale i ruská média zdůrazňují, že je to první případ nejen v ruských, ale i v sovětských dějinách, kdy by za viníka byl uznán člověk již zesnulý. Podle ruského zákonodárství může přitom soud probíhat i se zesnulým, ovšem výhradně na přání rodiny.

Magnitského rodina si samozřejmě nic takového nepřála. Ruská justice tedy dnešním výrokem vytváří dosti neblahý precedens. Tím spíš, že trestní stíhání Magnitského bylo už v roce 2009 jednou zastaveno, ale po dvou letech opět obnoveno – zřejmě jen proto, aby dospělo k dnešnímu smutnému konci.

Případ už po čtyři roky vyvolává rozhořčení po celém světě a kupříkladu v Kongresu Spojených států vedl koncem loňského roku až ke schválení tzv. Magnitského zákona, na jehož základě 60 vysokých ruských policejních a justičních hodnostářů nesmí vkročit na území USA. Hlavním argumentem v tomto případě přitom nebyla ani tolik podstata údajné Magnitského viny, jako spíš fakt, že správa vazební věznice v Moskvě přinejmenším tohoto právníka nechala zemřít, pokud mu vůbec na onen svět sama nepomohla. Ruská strana na tento zákon odpověděla zákazem adopcí ruských dětí americkými občany.

Opusťme ale ideologické války mezi dvěma tradičními rivaly moderní doby a podívejme se na faktickou podstatu Magnitského případu. Ruského auditora fondu Hermitage Capital údajně jeho britský šéf Bill Browder pověřil, aby připravil způsob, jak se pokud možno vyhnout placení daní ruskému státu. Magintskij pak údajně už v roce 2001 doporučil kupříkladu vytvoření dvou společností v Kalmycku, které celkovou daňovou bilanci fondu snižovaly tím, že fiktivně zaměstnávaly invalidy a tím daně opravdu významně snižovaly. Fond tak měl ruský stát připravit nejméně o půl miliardy rublů. Magnitskij sám ovšem nedlouho před svým zatčením obvinil skupinu vysokých důstojníků milice a daňových inspektorů, že machinacemi s účetní dokumentací řady firem sami ruský stát okradli o 5,4 miliardy rublů...

Sečteno a podtrženo: Magnitskému by se možná nějaké ty daňové podvody ve prospěch jeho živitele prokázat daly. Dnes se to ovšem těžko rozmotává, protože Sergej Magnitskij už nikdy žádné svědectví nevydá. Ani ve svůj prospěch, ani proti těm, jež sám obvinil z defraudace peněz, náležejících států. A právě tady bychom měli hledat jádro pudla – ono těžké rozmotávání se zřejmě někomu zatraceně hodí do krámu.

autor: ldo
Spustit audio