Libor Dvořák: Cesta Ukrajiny do západní náruče bude ještě složitá

2. září 2021

Ve Washingtonu se odehrála dlouho očekávaná schůzka amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Ta musela být kvůli vyvrcholení americké záchranné akce v Afghánistánu dvakrát odložena, ale po dvou letech svého prezidentství se Zelenskyj přijetí v Bílém domě konečně dočkal.

Jak uvádí společné prohlášení prezidentů, které Bílý dům zveřejnil na svých stránkách po asi dvouhodinové debatě obou politiků, Spojené státy „nikdy neuznají ruskou anexi Krymu, podporují ukrajinské mírové snahy o získání poloostrova, kupříkladu i formou aktivit nedávno založené Krymské platformy“. A respektují právo Ukrajiny „zvolit si svůj vlastní zahraničněpolitický kurs včetně odhodlání stát se členskou zemí NATO“.

Čtěte také

Spojené státy také Ukrajině poskytnou nezbytnou finanční pomoc konkrétní podporu ve sféře kybernetické bezpečnosti.

Pokud jde o ostře sledovanou energetickou oblast, obě země dál společně odsuzují dostavbu podmořského plynovodu Nord Stream 2, protože tento projekt považují za „hrozbu evropské energetické bezpečnosti“.

Spojené státy budou dál podporovat tranzitní přepravu ruského zemního plynu ukrajinskou potrubní sítí a budou se stavět proti tomu, aby Kreml energetiky zneužíval jakožto geopolitické zbraně. Ve společném prohlášení se dále uvádí, že za dobu třicetileté existence nezávislé Ukrajiny vzájemné vztahy „ještě nikdy nebyly tak úzké a pevné a do budoucna se ještě dále upevní“.

Geopolitická zbraň pro Rusko

Potud může být Volodymyr Zelenskyj se svou návštěvou USA spokojen a zemi opouštět s dobrou myslí. Jenomže při bližším zkoumání se zdaleka ne vše jeví tak růžové, jak by se z oficiálních prohlášení mohlo zdát.

Čtěte také

Například: Spojené státy sice podporují ukrajinskou snahu stát se součástí Severoatlantické aliance, jenže právě zmiňovaný dokument jedním dechem dodává, že v tomto procesu si každá země musí počínat samostatně. Jako by Američané nevěděli, že daleko důležitější je v podobném případě vůle samotného NATO. Aliance totiž s přijímáním uchazečů, jako je právě Ukrajina anebo další černomořská země Gruzie, příliš nespěchá. Hlavně proto, aby nedráždila Putinovo Rusko!

Libor Dvořák

A podobné je to i v případě Nord Streamu 2: Prezident Biden sice prohlašuje, že je proti této stavbě a že je si vědom její nebezpečnosti jak pro Ukrajinu, tak pro celou Evropu, ale byl to právě on, kdo svou dohodou s německou kancléřkou Merkelovou před pár týdny jeho dostavbu de facto umožnil a tuto „geopolitickou zbraň“ Rusům sám do rukou vtiskl.

Zelenského současná návštěva za oceánem zkrátka jen znovu potvrdila, jak ještě bude cesta zemí, jako je ta jeho, do západní náruče přinejmenším složitá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.