Levínský: I ten 1,5procentní záchyt pozitivních ve firmách je obrovský, nemůžeme to bagatelizovat

18. březen 2021

Většina firem hlásí nízký podíl nákazy covidem, pozitivních testů měly podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy u 158 firem nanejvýš 1,5 procenta. Podle matematika z CERGE-EI René Levínského je to ale příliš mnoho. „Čísla jsou vysoká a je potřeba se na ně dívat v absolutních hodnotách každého nakaženého. A ne je bagatelizovat tím, že je to jedno procento. I to jedno procento je strašně moc,“ říká zároveň ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů.

Čtěte také

Levínský přiznává, že ani jako člen poradního orgánu vlády, tedy Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), nemá přesná čísla po týdnu testování v podnicích, takže čerpá pouze z médií.

„Když ale má Škodovka 36 tisíc zaměstnanců a najde 240 pozitivních lidí, tak je to moc. Vzpomeňte si, jak jsme se loni na jaře bavili o tom, že nesmíme mít pozitivních víc než 400 lidí denně. A teď máme v jediné firmě 240 a zdá se nám, že je všechno v pořádku. Přitom je ta britská varianta viru ještě nakažlivější,“ shrnuje. 

Bezpečné firmy?

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj ovšem s nadsázkou říká: „Potom, co tady vidíme, když si to logicky srovnáme, tak se zdá, že se dnes firmy stávají nejbezpečnějším prostředím.

Čtěte také

A pokračuje: Docela se obávám, že se zopakuje to, co tu bylo během Vánoc, že se nám lidé do podniků vrátí z Velikonoc a ty záchyty budou zas větší. Protože zejména u velkých firem nám vychází z testů i to, že v práci mají lidé po celou dobu na sobě ochranné prostředky, dodržují rozestupy a jsou testováni. Ale v soukromém životě se tohle rozhodně neděje,“ dodává Rafaj.

S tím ale nesouhlasí epidemiolog IKEMu, člen nové expertní Mezioborové rady pro epidemické situace a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal.

Epidemiolog Petr Smejkal

„Za prvé je to jedno z mála prostředí v zemi, které je otevřeno – máme zavřené školy, nefunguje kultura a podobně. Průmysl jsme ale vlastně nezastavili po celou dobu epidemie. A nejsme v úplně dobré situaci v epidemii,“ reaguje na Rafajova slova o tom, že zaměstnání je dnes nejbezpečnější prostředí v zemi. 

Bezpečná firma je jen ta, která dobře testuje kvalitními testy, má dobrou frekvenci odběrů a zároveň minimální záchyt. A pak ta, která všechny pozitivně otestované rychle odešle do izolace a vytrasuje všechny jeho kontakty. „Takto bych nazval bezpečný provoz – a nejsem si jistý, že se tak úplně děje.“

Smejkal: Musíme pomoci malým firmám

Hosté Speciálu:
Zdeněk Bauer, předseda Centrálního krizového štábu skupiny E.ON a předseda představenstva distribuční společnosti EG.D ze skupiny E.ON
Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy
Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM, člen Rady vlády pro zdravotní rizika, člen nezávislé expertní Mezioborové rady pro epidemické situace 
René Levínský, matematik z CERGE-EI a ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP), člen expertní Mezioborové rady pro epidemické situace  

Smejkal nesouhlasí ani s tvrzením vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO), podle kterého situace v průmyslu není žádná katastrofa. „Nesouhlasil bych, že ten jednoprocentní záchyt, který se potvrdil po jednotýdenním antigenním testováním, je nízký a že úplně odráží současnou situaci.“ 

Podle epidemiologa potřebujeme testovat kvalitnějšími testy a s větší frekvencí. „Asi to není otázka velkých firem, ty si to testování dovolit mohou, protože to taky dělají už dlouho a mají zkušenosti. Pomoci musíme malým firmám, rozhodně i finančně, protože to pro ně je zátěž. Tam těch infekcí bude pravděpodobně taky víc,“ dodává Petr Smejkal ve Speciálu Plus. 

Celý pořad si poslechněte v audiozáznamu. Ptali se Martina Mašková a Jan Burda.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.