Leona Šmelcová: Jestli se chceš proměnit v krokodýla, tvůj problém, varuje Bolsonaro před očkováním

10. leden 2021

Očkování. Téma, které vládne debatám napříč celým světem.

Způsob zvládnutí této logisticky mimořádně náročné operace odhalí pravé schopnosti jednotlivých vlád a leckde může způsobit proměnu politické mapy.

Čtěte také

V Latinské Americe patřila k favoritům rychlého proočkování populace bezesporu Brazílie. V zemi funguje řada úspěšných farmaceutických laboratoří. Tamní očkovací programy patří dlouhodobě k nejlepším v regionu, stát poskytuje zdarma řadu vakcín – především proti dětským nemocem.

Přesto se Brazílie v případě infekčního onemocnění covid-19 vakcinačním tahounem regionu zatím rozhodně nestává, navzdory ohromnému množství mrtvých, které si tam nemoc v uplynulém roce vyžádala.

Počet obětí brzy přesáhne 200 tisíc, brazilské úřady ale dosud neschválily žádnou vakcínu. Coby vyloženě špatný vtip pak působí zjištění z posledních dnů, že Brazílie postrádá nejen vakcíny a jakýkoli očkovací plán, ale i jehly a injekční stříkačky. Federální vláda vypsala až poslední den loňského roku tendr na nákup tohoto zdravotního materiálu, žádala 331 milionů kusů. Vzhledem k poptávané ceně, která ale zaostávala i za výrobní hodnotou, jich získala jen osm milionů. V zemi přitom žije 210 milionů lidí a k očkování jsou u většiny typů vakcín potřeba dvě dávky.

Brazilský chaos

Čtěte také

Odborníci z naprostého chaosu, liknavosti a přehlížení potíží viní především tamního prezidenta Jaira Bolsonara, který od začátku pandemie zlehčuje závažnost onemocnění. Roušky, sociální distanc i přísná opatření opakovaně kritizuje už od března, nyní na seznam přidal odpor k očkování. Sám vakcínu odmítá. Už proto, že v létě onemocnění prodělal, navíc očkování nevěří.

„Jestli se chcete proměnit v krokodýla, je to váš problém,“ okomentoval nedávno vakcínu společnosti Pfizer muž, který ovládá nejvyšší úřad v Brazílii. Někdejší portugalská kolonie patří k zemím, které dosud vymoženost očkování vítaly a braly ji jako bránu do rozvinutého moderního světa. Nyní v oblasti i kvůli Bolsonarovým poznámkám roste počet odpůrců jakékoli vakcinace.

Boj s koronavirem se dozajista v řadě zemí světa stane jakýmsi lakmusovým papírkem pro výběr příštích politických lídrů. Nejinak je tomu v Brazílii, kde se za rok konají prezidentské volby. Už nyní se rýsuje výrazný protikandidát současného lídra, hlasitý Bolsonarův kritik João Doria, guvernér státu São Paulo. Se slovy, že nejde spoléhat na federální vládu, nakoupil 46 milionů dávek čínské vakcíny od společnosti Sinovac, kterou prezident odmítl především z politických důvodů.

Leona Šmelcová

Nyní také oznámil, že získal 50 milionů injekčních stříkaček. Tyto víceméně slovní přestřelky ale mnohé straší, především tamní zdravotní odborníky, podle kterých politický kalkul převážil hodnotu lidského života. Mnozí se obávají nadcházejících měsíců. „Letos nezvládneme proočkovat celou populaci – na tom panuje vesměs shoda,“ uvedla Mariana Varella, přední brazilská publicistka v oblasti zdravotnictví. „Upřímně se obávám, že rok 2021 bude ještě horší než 2020,“ vyslovila nahlas noční můru jistě nejen Brazilců.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.