Lemčíkovo nehořlavé loubí

30. prosinec 2010

Silvestrovské pyrotechnické řádění nejednou skončí požárem. A tak by se možná milovníci třaskavých a ohnivých efektů rádi poučili u lemčíků. Stavby těchto australských ptáků zbudované ze suchých větviček a travin často přežijí zcela bez úhony rozsáhlé požáry buše.

Lemčík velký (Chlamydera nuchalis) je celkem nenápadně zbarvený pták dorůstající délky asi 35 centimetrů. Pozoruhodné jsou jeho námluvy. Samci si k nim budují zvláštní stavbu, tzv. loubí, ze suchých trav a větviček. Naskládají z nich dvě husté hradby s úzkou uličkou uprostřed. Na jednom konci pak ještě stavbu vyzdobí nasbíranými mušlemi, ulitami a dalšími světlými předměty. Nevyhýbají se ani plastům nebo sklu. Důležité je, aby se šedohnědý pták na světlém podkladu dobře vyjímal.

Šanci a úspěch při námluvách má jen sameček s důkladným a bohatě zdobeným loubím. S takovým nápadníkem je pak samička svolná k páření. Nevíme, jaká kritéria samice při hodnocení loubí užívá. Každopádně se zdá, že ulička v nitru loubí nabízí samici při seznamování se samcem útočiště. Výrazně tak klesá riziko, že by se samec spářil se samicí násilím.

Samečci vynakládají na stavbu loubí obrovskou energii. Požár může jejich dílo přeměnit v popel během několika sekund. Loubí lemčíků jsou však překvapivě nehořlavá. Při požárech buše jich vezme za své pouhá třetina. Zbývající loubí zůstanou plameny prakticky netknutá. Jak dokazuje publikace v Journal of Ethology, nemusí být nehořlavost loubí postaveného z vysoce hořlavého materiálu zase takovou záhadou, jak to na první pohled vypadá. Lemčík vysbírá v okolí loubí všechny suché klacíky, větvičky i silnější stébla a využije je ke stavbě. V těsném sousedství loubí zůstane minimum potravy pro oheň, a tak se k němu plameny většinou ani moc nepřiblíží.

Loubí  staví lemčík za účelem námluv

Pro milovníky zábavné pyrotechniky z toho plyne jednoduché ponaučení. Nic nezapálíte, pokud budete rachejtle a petardy odpalovat tam, kde nemá co hořet. Návod možná jednoduchý, ale za to účinný. Lemčík už ho odzkoušel za nás.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.