Lékaři jsou za peníze z přesčasů rádi, míní primář. Měli by mít dost za základní dobu, oponuje lékařka

1. listopad 2023

Méně služeb, více peněz, lepší sladění pracovního a soukromého života. Tisíce lékařů hrozí, že nebudou sloužit přesčasy, pokud vláda nevyjde vstříc jejich požadavkům. Mají lékaři v Česku příliš práce a málo peněz? „Vidím to jako problém mladých doktorů na velkých klinikách,“ tvrdí primář interny Nemocnice Sokolov Martin Straka. „Ozývají se i starší lékaři,“ namítá lékařka Klára Dunajová ze Sekce mladých lékařů České lékařské komory.

V Česku pracuje přibližně třináct tisíc lékařů. Do iniciativy Lékaři jsou jenom lidi, která volá po legislativní úpravě přesčasů, se jich zapojila téměř polovina.

Čtěte také

Podle primáře Martina Straky je ale většina lékařů za možnost vydělat si více peněz ráda. „Byly doby, kdy se peníze vydělat nedali, doktor bral tři tisíce jako zedník. Vývoj je pro nás v celku příznivý,“ komentuje současný stav.

Lékařka Dunajová poznamenává, že práce navíc tvoří skoro polovinu příjmu lékaře. „To je zcela zásadním problémem, ohodnocení není skutečně adekvátní.“

„Člověk, který studoval šest let jednu z nejtěžších vysokých škol, má dlouholetou praxi, je atestovaný, tak by měl být adekvátně ohodnocen v základní pracovní době,“ upozorňuje Dunajová.

S tím ale primář Straka nesouhlasí. Uvádí, že atestovaný pracovitý lékař si vydělá minimálně 100 tisíc korun čistého. „Pakliže někdo dělá někde, kde ho dusí, bere nulové peníze, nebyl doma dva roky a nejezdí na dovolenou, tak proč tam je? Dneska má 258 možností, kam jít,“ tvrdí.

Lékařka ale upozorňuje, že ve zřizovaných nemocnicích se platy řídí podle tabulek a ty na takové výše nedosahují.

Čtěte také

Generační spor?

Straka považuje debatu o přesčasech a množství práce v nemocnicích za spor generací. „Vidím to jako problém mladých doktorů na velkých klinikách,“ popisuje. Dunajová ale dokládá, že takto to není.

„Netýká se to pouze mladých lékařů. Máme evidovaných více než šest tisíc výpovědí. Průměrný věk kolegů, kteří výpověď z přesčasové práce podali, je 38 39 let,“ dodává.

Zmiňuje také, že její iniciativa dostává taktéž zprávy od mnoha starších lékařů a lékařek, kteří jsou s množstvím práce nespokojeni a podporují snahu o změnu.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , fos
Spustit audio

Související