Lékař Hajdúch: Zkrácení karantény není hlavně u neočkovaných nejšťastnější krok

3. únor 2022

Lidé nakažení koronavirem dnes nejen u nás ale i v řadě dalších zemích musejí do izolace na nejméně pět místo původních 14 dní. Podle odborníků se však mnozí z nich vracejí do práce ještě infekční. Jak upozornil akademický server The Conversation nebo Nature řada vědeckých studií dokládá, že se virová nálož v těle kulminuje od třetího do šestého dne a poté člověk může být několik dní stále nakažlivý. Tento týden to potvrdili i experti Světové zdravotnické organizace (WHO).

„Naše vědomosti o přenosu u varianty omikron jsou velmi podobné poznatkům o jiných variantách, které vzbuzují obavy. Většina lidí stále přenáší virus právě v době, kdy se u nich objeví příznaky od dvou dnů do prvních pěti až devíti dnů, pokud jsou symptomy mírné. Může to být ale i déle, pokud máte závažné onemocnění. A déle, pokud máte potlačenou imunitu,“ uvedla epidemioložka Maria Van Kerkhoveová z WHO. 

Uměl bych si představit pět dní u očkovaných osob, kde je kinetika eliminace viru ze sliznic mnohem rychlejší.
Marián Hajdúch

„V některých zemích musí zkrátit dobu izolace nebo karantény, když berou v úvahu další faktory - riziko dalšího šíření, ale také skutečnost, že mnoho lidí je kvůli kontaktům s případy omikronu v izolaci a karanténě. Lhůty zkracují, protože potřebují udržet v chodu podniky a zachovat fungování služeb. Má to svá rizika i výhody,“ dodala.

Čtěte také

Podle odborníků by tak všichni i už po pěti dnech izolace měli být dál obezřetní. Zkrácení lhůty pak řada odborníků kritizuje.

Patří mezi ně lékař a molekulární biolog Marián Hajdúch, který upozorňuje, že například ve Spojených státech jako v jedné z prvních zemí zkrátili izolaci na pět dní, ale lidé pak musejí dalších pět dnů povinně nosit respirátor, aby minimalizovali riziko infekce, což v Česku  je pouze dobrovolné.

Není to šťastné

„To naše opatření není nejšťastnější,“ říká Hajdúch. „Uměl bych si představit pět dní u očkovaných osob, kde je kinetika eliminace viru ze sliznic mnohem rychlejší. Ale u neočkovaných je člověk během pěti dní zcela jistě ještě infekční.“

Strategie promořování omikronem není dobrá, stejně jako u jakékoli jiné varianty.
Marián Hajdúch

„V práci se pak otestují a velká část z nich je skutečně pozitivní i po antigenním testu. Po cestě ale mohou nakazit spoustu lidí, stejně jako v práci. Myslím, že to není správná cesta,“ nabádá vedoucí Laboratoře experimentální medicíny na Univerzitě Palackého, který doporučuje ověřit si výsledek antigenních testů PCR. 

Čtěte také

„Správným řešením je mít to připraveno a spustit krácení karantén a izolací až v situaci, kdy se hroutí stát a není schopen obsloužit potřeby svých občanů. K tomu tady ale nikdy nedošlo.

Strategie promořování omikronem není dobré, stejně jako u jakékoli jiné varianty. Představa, že se jedná o neškodnou infekci je dost zavádějící. Podle dat z Jihoafrické republiky totiž dlouho imunita takzvaně nevydrží,“ uzavírá.

Své dotazy posílejte na adresu covid@rozhlas.cz.

Poslechněte si celý Koronafokus Štěpána Sedláčka v audiozáznamu.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související