Léčitelé jako živnostníci? Stát může regulovat jen to, co může změřit, odmítá Cikrt

12. listopad 2015

Fenomén léčitelství se v posledních dnech vynořuje z nevědomí nebo polovědomí, a proniká do veřejné debaty. Předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpán Svačina se vyslovil proto, aby se z alternativní medicíny vytvořila živnost, k jejímuž dosažení by léčitelé museli splnit státem stanovená pravidla.

Ministerstvo zdravotnictví zase připravuje legislativu, která by zavedla trestní odpovědnost léčitelů. Řada lékařů ale před obojím varuje, protože by podle nich obskurní praktiky dostaly posvěcení od státu.

„Jsem nejen proti tomu, aby léčitelé měli živnost, ale i proti jakémukoli uznání ze strany státu,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Ten sám sebe označuje za svobodomyslného, a tak mu nevadí, že se budou léčitelé sdružovat a vytvářet organizace. „Klidně, ale stát by neměl do toho zasahovat.“

„Stát může regulovat jen to, co může dobře změřit, na co si může sáhnout, tedy to, co je v oblasti zdravotních služeb regulovaných zákonem,“ dodal.

Pod slovem alternativní medicína se skrývá mnoho oborů, připomněl Cikrt, který přiznal, že nevěří metodám, které tento obor užívá.

„Nevěřím tomu, že nějaká léčivá energie může na člověka působit, protože neexistuje, uznávám jen energii fyzikálně měřitelnou,“ prohlásil bývalý mluvčí rezortu zdravotnictví.


Cikrt: „Uznávám vědeckou medicínu a to, co je ověřitelné vědeckým pokusem... Komunikace s pacientem, péče o celého pacienta, to je základ medicíny, ale to není alternativní medicína. Lékaři to dostatečně nedělají, a proto lidé vyhledávají pomoc alternativní medicíny.“

Bývalý člen komise ministerstva zdravotnictví pro alternativní medicínu biotronik Tomáš Pfeiffer radí, aby se nejdříve zjednal v alternativní medicíně pořádek.


Pfeiffer: „Nevím, jestli můj oponent zná dokumenty ke strategii Světové zdravotnické organizace, které se týkají tradiční medicíny, a přesto vytváří velmi příznivý prostor pro výzkum v oblastech alternativních metod. A tyto výzkumy už v Evropě běží."

„Na začátku musíme stanovit, kategorizovat, v celé věci se rozhlédnout, a potom až lze případně dojít do té právní roviny.“

Podle něj je žádoucí, aby se vytvořily komory alternativních léčebných oborů, které by dál nesly odpovědnost za vzdělávání a případně i za trestněprávní dopady.

Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje, že významná část evropských obyvatel využívá alternativní medicíny, a že je třeba proto těmto prostředkům udělat prostor, zkoumat je a zatřiďovat do společnosti, vyložil postoj WHO biotronik.

„Tyto obory nejsou v zahraniční kdesi na pokraji vědy, ale jsou naopak v evropském měřítku zkoumány i přednášeny,“ tvrdí léčitel.

„Pojďme spolu mluvit a hledat, co je za celou medicínou,“ vyzval Tomáš Pfeiffer.

autoři: tpa , oci
Spustit audio