Kult krásy tady byl vlastně odjakživa, říká primář estetické medicíny

22. květen 2018

Primář Ústavu estetické medicíny Dušan Záruba patří k nejzkušenějším a nejvyhledávanějším lékařům oboru. Přesto zůstal „stát na zemi“ a ani jeho životní přání není nijak přemrštěné.

„Estetickou medicínu dělám rád a mé životní přání je důstojně zestárnout, v klidu dožít se svým oborem a se svými dětmi,“ říká primář Záruba. Byli lidé vždy tak posedlí svým vzhledem, kdy převládá kult krásy těla? „Svým způsobem ano, je to asi lidská přirozenost.“

Dřív se lidé spíš zdobili, nebo nějak zakrývali své nedostatky. Ale až poznání moderní medicíny, hlavně chirurgie, je dovedlo až ke změnám operačním. Asi si to mnozí neuvědomují, ale může za to hlavně rozvoj anestezie. Jen díky ní dnes můžeme dělat operace, o kterých se nám tak před 50−70 lety ani nesnilo.
Dušan Záruba

MUDr. Dušan Záruba
Je absolventem Lékařské fakulty UK v Praze. Od roku 1986 pracoval jako chirurg na oddělení plastické chirurgie Ústavu lékařské kosmetiky pod vedením prim. MUDr. Karla Fahouna, DrSc. V roce 1994 se stal primářem plastické chirurgie ÚLK. Pracoval několik let na II. chirurgické klinice FVL UK Praha 2 i na klinice plastické chirurgie FNKV Praha 10 a absolvoval několik zahraničních stáží na klinikách v USA a ve Francii.

Věk poznáte na očích

V Česku se nejčastěji operují spadlá víčka, mladší ročníky si pak chodí do ordinací pro vylepšení míst, kde byla příroda skoupá. Nejčastěji jde prý o zvětšení prsou nebo zmenšení nosu. Ti starší pak chtějí vypadat „aspoň o pár let mladší“.

Proces stárnutí je prý nejvíc vidět na povadlých očních víčkách. „Tato partie u člověka 21. století stárne opravdu nejrychleji. Dřív to tak nebylo, protože pomalejší byl i život.“

Nejdřív Edison vynalezl žárovku a tím jsme si prodloužili den a pracovní dobu. Začali jsme tak daleko víc zatěžovat oči. Dalším krokem, tak někdy před 20 lety, byla éra masivního sběru informací zrakem. Z televize, počítačů a teď i z mobilů a tabletů. Je to obrovská zátěž jak pro oko, tak pro víčka, která na to nějak reagovat musejí. Takže svaly stále víc a víc povolují a obličej tak stárne mnohem rychleji než dřív.
Dušan Záruba

V USA je to pomalu norma

Velmoc estetické medicíny jsou pak Spojené státy. Mají velké technické možnosti a medicína je tam i na slušné úrovni, ale ne všude. „Společensky se nejrůznější úpravy těla a obličeje taky hodně ventilují a lidí, kteří mají o operace zájem, je opravdu hodně.“

Na druhém místě je pak Jižní Amerika. „Ke každému člověku a k věku patří něco jiného, a to by se podle mě moc měnit nemělo. Přece i stará babička má svou krásu,“ dodává Záruba.

autoři: Naděžda Hávová , lup | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související