Kuba rozšiřuje internet. S omezeným obsahem a drahými mobilními daty

Na Kubě se šíří internet. Komunistická vláda zmírnila pravidla pro jeho používání a dnes už ho smějí mít všichni Kubánci doma. Úřady se však snaží udržet kontrolu nad svou verzí pravdy, píše agentura AFP. Náměstek ministra komunikací Ernesto Rodriguez Hernández jí řekl, že „internet a sociální média jsou nástrojem k šíření pravdy o Kubě, a ne k manipulaci informací“.

Kuba patřila donedávna k zemím s nejomezenějším přístupem k internetu na světě. V posledním roce se to však výrazně změnilo. Od prosince je na ostrově dostupná mobilní síť 3G a na sociálních sítích se objevila aktivní komunita uživatelů, kteří často zpochybňují vládní politiku.

Z revoluční cesty neuhneme, hlásá kubánský prezident. Proti americké hrozbě tweetuje z iPhonu

Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez

Na konci minulého roku oslavila Kuba 60 let od chvíle, kdy revolucionáři v čele s bratry Castrovými a Che Guevarou svrhli vládu prezidenta Fulgencia Batisty.

Od poloviny letošního července si Kubánci dokonce smějí nechat přivézt router, zaregistrovat ho a vytvořit si soukromou Wi-Fi síť, která získává konektivitu od státního operátora ETECSA. Nemusejí tak už navštěvovat veřejné internetové kavárny.

Drahá data

Technické požadavky, které stanoví nová legislativa, však přivodí konec neoficiálních sítí, které si v posledních letech vybudovaly různé skupiny lidí. Podle náměstka Hernándeze je kontrola nad internetem „suverénním právem“ kubánského státu.

A připojení není levné – hodina stojí jeden dolar, což je závratná částka v zemi, kde průměrný měsíční plat nepřesáhne padesát dolarů. V síti 3G pak přijde přenesení 600 MB dat na sedm dolarů, tedy asi 160 korun. Stovky Kubánců proto několik týdnů protestovaly na sociálních sítích za snížení cen internetu.

Předeženeme Spojené státy i Sovětský svaz, sliboval Fidel Castro

Fidel Castro

„Jste neklidní, protože si myslíte, že jsme komunisté. Říkám jasně, my komunisté nejsme!“ To řekl v dubnu 1959 během návštěvy USA Fidel Castro. Pro něj i pro Kubu byl rok 1959 rokem mnoha změn.

Hernández ale připomíná, že od roku 2013, kdy Wi-Fi na Kubu dorazilo, klesla cena připojení čtyřnásobně. A slibuje, že se bude snižovat dál, až se zlepší komunikační infrastruktura. Na Kubě, kde žije jedenáct a čtvrt milionu obyvatel, bylo už nainstalováno 1 400 Wi-Fi hotspotů, 80 tisíc domácností má přístup k internetu a dva a půl milionu lidí se může připojovat přes síť 3G.

Blokovat je normální

Komunistická vláda však postupuje opatrně. Podle Hernándeze „není technologie apolitická, jak někteří lidé tvrdí“, a je možné její pomocí manipulovat a zneužívat ji. Náměstek tvrdí, že „nemá smysl dávat internet těm, kdo neumí rozeznat rozdíl mezi užitečným a škodlivým“. A dodává, že „ne všechno je na internetu dobré“.

Ruský internet čekají další restrikce. Těm čínským se ale nevyrovnají

Ruští poslanci schválili v prvním čtení zákon, který umožní odpojit ruskou část internetu – takzvaný Runet - od globální sítě

Vladimir Putin se nikdy netajil tím, že internet pro něj představuje hrozbu. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung ve svém komentáři dokonce poznamenává, že ruský prezident považuje světovou informační dálnici za vynález západních tajných služeb.

Řada nařízení a opatření, vydaná vládou začátkem července, nabádá Kubánce, aby internet „používali zodpovědně“ a využívali ho „k politické obraně před hrozbami, útoky a riziky všeho druhu“.

Vzkaz je jasný: internet musí být nástrojem k obraně revoluce, a to za podmínek ministerstva komunikací a s pomocí „revolučních ozbrojených sil a ministerstva vnitra“.

Zkrátka a dobře, úřady budou dál internet bedlivě sledovat, jak to ostatně dělají od samého počátku. Jen malé procento Kubánců má přístup ke globálnímu internetu – většina disponuje jen „národní“ verzí kontrolovanou státem, zdůrazňuje nevládní organizace Freedom House. A blogy nebo webové stránky, které kritizují vládu, úřady často zablokují.

Hernández to považuje za normální. Podle něj vláda nepodporuje stránky, které podněcují nenávist nebo se zabývají tématy odporujícími morálce, etice a odpovědnému chování. „Každý stát má právo chránit své obyvatele a společnost před podobnými věcmi a já jsem přesvědčen, že to také každá země na světě dělá,“ cituje agentura AFP náměstka kubánského ministra komunikací.

Spustit audio

Související