Krize žene Řecko do náručí pravicových extrémistů

15. duben 2013

Řecko je zadlužené, ekonomika několik let zpomaluje, lidé přicházejí o práci a nespokojenost roste. V této atmosféře se do řeckého parlamentu dostala strana Zlatý úsvit, která slibuje rychlá řešení a která tvrdí, že za všechno mohou imigranti.

Proto chce Řecko očistit od přistěhovalců, které její stoupenci pronásledují a bijí. Nerozlišují, zda jste přistěhovalec ilegální nebo ne. Vadí jim běženci z Afriky, Asie, ale i Evropy. Šéf této strany veřejně hajloval. Neonacistická strana, jejíž preference se dlouhá léta pohybovala kolem desetiny procenta, najednou vyhoupla k sedmiprocentní podpoře a podle současných odhadů bude Zlkatý úsvit volit dvanáct procent Řeků. Takový volební výsledek by ze Zlatého úsvitu udělal třetí nejsilnější stranu.

Poslanci Zlatého úsvitu si velmi dávají pozor na to co říkají. Například na jeden z večerních mítinků ve čtvrti Nikea v Athénách přichází poslanec Zlatého úsvitu Giorgos Germenis, v obleku a v jeho dlouhém, projevu nezazní žádný neonacistický nebo rasistický slovník. Z některých jeho rad i tak trochu mrazí. Poznávejte Řecko, učte se jeho dějiny a zbytek nechte na nás, říká Germenis. Konec projevu. Bouřlivý potlesk. Slovo si bere vůdce mládeže místní buňky ve čtvrti Nikea. Ten si servítky už nebere - pravděpodobně proto, že nedělá velkou politiku v parlamentu jako Giorgos Germenis. Holohlavý muž s černou baseballovou čepicí a černou bundou mluví o imigrantech jako o podlidech.

Podle předsedy pakistánské komunity v Řecku a také odborového předsedy dělníků imigrantů Javeda Aslama roste tolerance společnosti vůči pravicovému násilí a s tím i pocit neohroženosti útočníků. „Když fašisté nastoupí do autobusu nebo jsou v metru, klidně začnou někoho bít - před monitorovacími kamerami, před zrakem veřejnosti. Nikdo je nezastaví." Javed Aslam mluví také o nezájmu policie vyšetřovat útoky na cizince. Spoléhat se na policie nemá smysl. „Když dojde k útoku, nevolejte policii. Protože když přijedou na místo, tak vám nepomůžou. Nejdřív zavolejte nějakému Řekovi, kdo je antifašista. Pokud bude na místě on, bude očitým svědkem. Až potom volejte na policii."

Petros Konstadinu vede v Athénách Hnutí proti rasismu. Organizuje demonstrace ale také občany, kteří se znepokojením sledují, jak jejich ulice postupně ovládají pravicoví extremisté. Hlavní je, nedat pravicovým extremistům prostor. „Třeba v athénské čtvrti Nikea přišli členové Zlatého úsvitu za pakistánskými imigranty a řekli jim, že mají týden na to, aby zavřeli obchod a vrátili se zpátky, odkud přišli. My jsme svolali schůzku, městský úřad, odbory, aktivisty. Zmobilizovali jsme v téhle čtvrti na tři tisíce lidí. A Zlatý úsvit se stáhl, protože lidé, kteří tam žijí, dali najevo, že se jim nelíbí, co tam ti nacisté dělají."

Strach a obezřetnost panuje prakticky ve všech obchůdcích pod náměstím Omonia, kde mají své živnosti především přistěhovalci. Bojí se Faisal z Bangladéše, který se do Řecka přistěhoval v polovině devadesátých let a který ve svém krámku v suterénu prodává hodinky, deky, kufry, deštníky a spoustu dalších drobných věcí. „Chodí vždycky ve velkých skupinách, deset patnáct jich je. A udeří na jednu nebo dvě oběti, které si vyhlédnou."

„Poslední dva roky jsou strašné, právě kvůli Zlatému úsvitu. Stoupenci téhle strany napadli mého bratra před šesti měsíci a ošklivě ho zbili. Bylo jich osm nebo deset. Měli dřevěné tyče a mlátili ho do hlavy, " popisuje situaci Abdul původem z Pákistánu. Jeho bratra v nemocnici ošetřili a po třech hodinách propustili a on šel na místní policejní služebnu, aby útok nahlásil. „Ale tam mi řekli, že to byla chyba mého bratra, ne těch útočníků. Prý je nejspíš nějak provokoval. Trval jsem na tom, že podám trestní oznámení. Ale oni ho odmítli přijmout," popisuje Abdul.

Podle padesátiletého Tahera, který do Řecka přišel z Egypta, vlnu popularity Zlatého úsvit odstartoval krize. Kvůli nebezpečí poslal děti i s ženou do rodného Egypta. „Když jdete po ulici, nemůžete si být jistý, že se vám nic nestane. Narazíte na třicet jejich členů, a to pak nemáte šanci. Ani utéct, ani se bránit. Můžou vás zabít." Popisuje Taher, který zůstal v Řecku, protože si prý nedokáže představit, že by v padesáti letech začínal znovu a navíc stále ještě splácí svůj obchod.

Nikdo z imigrantů nedůvěřuje policii. Prý není na straně obětí, ale útočníků. Není na straně práva, ale síly. Často mluví o tom, že policie prostě odmítá přijmout trestní oznámení na rasově motivovaný útok. Po loňských parlamentních volbách, které přinesly Zlatému úsvitu překvapivý úspěch, zveřejnil deník To Vima průzkum, podle kterého volila polovina policejního sboru právě Zlatý úsvit.

Sociální nepokoje v Řecku

„Vzestup Zlatého úsvitu začal přesně v době, kdy se znovu a naplno objevila otázka ilegální imigrace. Velká vlna imigrantů zaplavila Athény, to se stalo v roce 2008. Řecká vláda nebyla schopná situaci řešit. Jediná věc, kterou dělali, je, že vydávali dočasná povolení k pobytu těm běžencům, kteří každý den a po stovkách přecházeli hranici s Tureckem," vysvětluje Vassiliki Georgiadou, která je profesorkou politických věd na athénské Panteion univerzitě a pravicovým extremismem v Řecku se zabývá více než deset let.

Vznikl tak prostor pro Zlatý úsvit, který je městská strana a silnou pozici má právě v Athénách. V roce 2010 se poprvé dostala do městské rady, o dva roky později už do řeckého parlamentu. „Zlatý úsvit řeší problémy v konkrétních čtvrtích, řeší je, aniž by je někdo zval. Někdy se ale na ně obracejí samotní obyvatelé, protože jejich strana funguje jako organizace, která je v ulicích a mezi lidmi viditelná." Strana má i svůj sociální program - rozdává jídlo chudým - ale jenom těm, kteří prokáží svůj řecký původ. Darují krev, ale opět jenom Řekům. Po školách organizují bezplatné družiny, kde učí děti slavné řecké mytologii.

S volebním úspěchem Zlatého úsvitu v řeckých parlamentních volbách v roce 2010 začali komentátoři spojovat vzestup této neonacistické strany s finanční krizí. V dobách politické a finanční nestability se společnost často radikalizuje. „Je evidentní, že otázka imigrace je mnohem zásadnější než finanční krize. Zlatý úsvit je živený negativním postojem obyvatelstva vůči imigrantům a z xenofobie. Finanční krize a nezaměstnanost tyto tendence jenom zesiluje. Je to ideální souhra. Zlatý úsvit se objevil na počátku finanční krize, ale jeho cesta k politické moci začala mnohem dříve," vysvětluje Vassiliki Georgiadou.

Spisovatel Stavros Zoumboulakis je konzervativní intelektuál a křesťan. Ve své poslední knize píše o Zlatém úsvitu a jeho pokusech o infiltraci do řecké společnosti. „Zlatý úsvit je od svého založení v roce 1980 otevřeně neonacistickou stranou, která se definovala jako antikřesťanské hnutí, protože považuje křesťanství za židovskou infekci. To dokazují jejich texty publikované přibližně do roku 2008. Ve chvíli, kdy se z ní stalo politické hnutí se širší podporou, prezentuje se jako obhájce církve a křesťanství. Několik řeckých biskupů - jsou tři - veřejně podporují Zlatý úsvit," dodává Zoumboulakis.

autor: Pavel Polák
Spustit audio