Kreml chce z dobytých ukrajinských území vytvořit nový celek Jižní Rus

7. květen 2022

Putinova vládní strana vyzvala k vytvoření nového státu jménem Jižní Rus. Složený by měl být z oblastí Ukrajiny okupovaných ruskou armádou. Píše se v dokumentu připraveném nejvyššími představiteli strany Jednotné Rusko, který získala americká stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Podobně jako na Krymu v roce 2014 chystají Rusové v dobytých oblastech referendum, které je má sjednotit v nový stát. Ostatně Putin už před zahájením ruské invaze prohlásil, že Rusko uzná za nezávislé státy doněckou a luhanskou oblast, které ovládají proruští separatisté.

Čtěte také

Dokument získaný Rádiem Svobodná Evropa s názvem Manifest Jihoruské lidové rady s datem 16. dubna, neuvádí ze kterých okupovaných území se má takzvaná Jižní Rus skládat.

Název „Rus“ vychází z názvu, který se používal v 8. až 10. století pro volný svazek několika knížectví ovládaný Kyjevskou Rusí před vznikem Ruska.

Manifest tvrdí, že Ukrajina ztratila legitimitu po revoluci Euromajdan v letech 2013–2014, která vyvrcholila svržením proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Rusko se dlouhodobě snaží tvrdit, že tyto pouliční protesty byly státním převratem pod vedením „nacistů“ a „banderovců“.

Lidová rada si bere moc

„V reakci na teror a totalitní vnucování ideologie nacismu a banderovců ze strany bývalého státu Ukrajiny, bereme coby Jihoruská lidová rada moc do svých rukou a zakládáme nový stát Jižní Rus. Uznáváme ruský jazyk i ukrajinské nářečí za mateřštinu i jazyk mezietnické komunikace, přičemž všechny jazyky a národnosti jsou rovnoprávné,“ píše se v dokumentu.

Čtěte také

Nástin „Jižní Rusi“ je obdobou dřívějších zmínek Putina a dalších vysokých kremelských představitelů o zřízení takzvaného „Novoruska“, inspirovaného historickým názvem pro oblast pobřeží Černého moře, které koncem 18. století kolonizovala Ruská říše.

„Budujeme stát na základě chápání historické a genetické příbuznosti a jednoty trojstranné ruské národnosti Ukrajinců, Bělorusů a Rusů a bratrského přátelství a vzájemné pomoci,“ uvádí dokument dále.

Metadata novinářům ukazují, že autorem je zřejmě místopředseda Ústředního výkonného výboru Jednotného Ruska Roman Romanov. Nebo se na něm alespoň podílel. Nejmenovaní představitelé Rádiu Svobodná Evropa řekli, že „manifest“ byl později předán poradcům Konstantina Malofejeva, bohatého a vlivného ruského podnikatele, který se už řadu let podílí na financování a podpoře separatistů na Donbasu.

Čtěte také

Malofejev je na seznamu amerických a evropských sankcí od roku 2014, a to kvůli roli, kterou sehrál při anexi Krymu. Začátkem dubna byl obviněn z pokusů sankce obcházet. Romanov i Malofejev se odmítli k dokumentu vyjádřit.

Nezávislý ruský server Meduza, který přináší zprávy o Rusku ze svého lotyšského sídla, minulý týden uvedl, že Kreml zvažuje vyhlášení referenda v Doněcku a Luhansku na 14. a 15. května. Zhruba v tutéž dobu prý všelidové hlasování proběhne i v městě Cherson, uzavírá Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda. 

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách, který připravila Gita Zbavitelová a Tea Veseláková. 

Další témata pořadu:

  • Vladimir Putin se v odhadech své invaze na Ukrajinu těžce přepočítal
  • Více než čtvrtina ruských elitních jednotek na Ukrajině není schopná plnit bojové úkoly
  • K nejslabším článkům evropské jednoty proti Rusku patří kromě Maďarska i Rakousko
  • Čína bedlivě sleduje postup ruských jednotek na Ukrajině, aby se poučila pro případnou invazi na Tchaj-wan
Spustit audio

Související