Kráva v nové politice Indie

29. říjen 2023

Neznámí pachatelé unesli nedaleko hranic indických států Rádžasthán a Harijána dva mladé muže, jejich ostatky se pak našly ve spáleném autě jednoho z nich. Po nebezpečné honičce na rychlostní silnici ve stejné oblasti zemřel jeden člověk. Podle policie se zabil při havárii, svědkové ale tvrdí, že se stal nejspíš obětí samozvaných strážců pořádku. Oba tyto případy z posledních měsíců mají jedno společné: zemřeli ve jménu ochrany krav.

Hinduisté považují krávu za posvátné zvíře a zákony většiny indických svazových státu porážku hovězího dobytka zakazují.

Nelegální je obvykle i obchod s hovězím masem nebo vyvážení krav do jiných států. Někde se to týká jen dojnic a telat, jinde se zákaz vztahuje i na voly a býky. Péči o krávy a jejich uctívání se také s oblibou věnují i ti nejvýše postavení politici včetně premiéra Naréndry Módího.

Podobná videa jsou běžnou součástí kampaní, ostatně nevyhnul se tomu ani Rishi Sunak ještě coby kandidát na předsedu britských konzervativců a na post premiéra.

Čtěte také

To, co na první pohled vypadá jako chvályhodná péče o blaho zvířat, má i temnější odstín: militantního šafránového šovinismu. Vládnoucí Indická lidová strana (BJP) vychází z myšlenkových kořenů radikálního hinduistického nacionalismu a součástí její agendy je i prosazování hinduistických náboženských hodnot do veřejného života.

V otázce ochrany krav například BJP zpřísňuje zákony, takže například v Harijáně je trest za porážku krávy stejný nebo dokonce vyšší než za vraždu. Ve svých veřejných prohlášeních pak politici BJP rádi pasují krávu do role Matky Indie a druhým dechem hrozí smrtí všem, kteří na ni vztáhnou ruku.

To všechno přitom bez ohledu na fakt, že velké části indické společnosti hinduistické hodnoty nesdílí. Týká se to zejména víc než 170 milionů muslimů, ale také dalších etnických i náboženských menšin, pro které kráva posvátným zvířetem nikdy nebyla. 

Povolení zabíjet 

To, co se na nejvyšší úrovni projevuje zpřísňováním zákonů a ostrou rétorikou, má velmi reálné a tvrdé dopady v praxi.

Čtěte také

Ochrany krav se v Indii místo policie zhusta chopily agresivní samozvané skupiny na pomezí náboženství a organizovaného zločinu, které vzaly spravedlnost do svých rukou. 

Na internetu se třeba často objevují videa, kde aktivisté pronásledují ve vysoké rychlosti auta, která podezřívají z pašování krav. Na veřejné silnici po nich střílejí a snaží se je vytlačit ze silnice. Často to končí nehodami, jindy lynčováním dopadených řidičů. Někdy muslimy nutí, aby se před krávou klaněli.

Zejména ve státě Harijána byla v posledních měsících aktivita těchto samozvaných ochránců krav mimořádně vysoká, tři lidé tam přišli o život.  

Jedním z nich byl mladý muslim Waris, který na videu klečí vlevo. Druhý den ráno se jeho rodina dozvěděla, že je po smrti.

Podle pitvy zemřel na následky nehody, když auto, které pronásledovala ozbrojená skupina ochránců krav, narazilo do malého pick-upu. Další z cestujících, který přežil, ale tvrdí, že je ochránci krav vyslýchali a mučili.

Policie to popírá, musí ale čelit podezření, že ochránce krav kryje a spolupracuje s nimi. Ostatně na jednom z videí Waris sedí s jedním policistou v autě a je viditelně při vědomí, i když má nezdravou barvu a na obličeji podlitiny. 

Vůdce této skupiny ochránců vystupující pod jménem Mónu Mánésar podobná videa s oblibou dával na sociální sítě: 

Na serveru YouTube měl 200 tisíc sledujících a fotil se s harijánskými politiky z BJP. Po dvou zmiňovaných vražedných útocích z ledna a února tohoto roku, do kterých byla podle všeho zapletená jeho skupina, Mánésar údajně uprchl do Nepálu.

Politici postup samozvaných ochránců krav kritizovali a braní spravedlnosti do vlastních rukou označili za nepřijatelné. Automobilové honičky ale podle svědectví místních pokračují a dál ohrožují nejen stíhané řidiče, ale i všechny okolo.

Za poslední desetiletí padla za oběť podobným násilnostem víc než stovka lidí, v drtivé většině indických muslimů. Cílem útoků jsou ale často také příslušníci nejnižších kast, jejichž tradiční obživou přitom často bylo odklízení mrtvého dobytka nebo vydělávání kůží. 

Kdo vlastně jsou samozvaní ochránci krav? Kde leží takzvaný „kraví pás“? A jak to všechno souvisí s nejvyššími patry politické moci v Indii a s bojem o kulturní hegemonii? Odpoví pořad Za obzorem Ondřeje Himmera. (repríza)

Spustit audio

Související