Kouzelný měšec ministra financí

17. září 2004

"Vláda schválí rozpočet v úterý, pokud s ním nebudou ministři souhlasit, budou se muset smířit s tím, že to tak bude," těmito slovy podle ČTK uzavřel ministr financí Bohuslav Sobotka uzavřel odpovědi na novinářské otázky, týkající se návrhu rozpočtu, který počítá s rozsáhlými škrty. Výrok by měl jistě aspirovat na slova týdne, ve kterém se vládní koalice dohodla na snížení rozpočtového schodku, aby odpovídal kritériím stanoveným pro nastartování procesu k přijetí společné evropské měny.

Jak drastické to vlastně budou změny, to se tedy ministři brzy dozví. Rozhodně se šetřit bude muset velmi, i nový rozpočet má stávající parametry, tedy nepočítá s nějakými většími reformami, které se už beztak nemohou do něj ani teoreticky promítnout. Resort ministra práce a sociálních věcí, největší příjemce i výdejce státních prostředků, má ušetřit zhruba polovinu celkové částky deseti miliard korun, o které má klesnout schodek. Zbytek ušetří ministerstva zahraničních věcí, životního prostředí, dopravy a další. Jak vidno, jmenována byla hlavně ministerstva, ovládaná ministry za KDU-ČSL.

Ministr financí má proto vysvětlení, strany, které požadovaly snížení schodku, by měly jít příkladem. Jde o zajímavou logiku, ryze politickou. Snížení schodku přece požaduje především plán na přijetí společné evropské měny a také prostá logika dobrého hospodáře, spotřebovat je přece možné jen to, co se vydělá, nikoli více. Každý dluh se musí zase splácet. Ti, kdo na to upozorní, na to také doplatí. Zatímco ČSSD žádné úspory neslibovala, ba naopak, tak její resorty šetřit zase tolik nemusejí.

Ministr ovšem nemá jinou možnost, než si trochu bouchnout do stolu. Jeho resort prý podle jeho slov měl představu, kde ušetřit, čekal jen na koaliční dohodu. Ta tedy bude předmětem dalšího politického boje. O tom, že to bude velmi složité, svědčí už některé ohlasy. Například tradičně nespokojený poslanec Laštůvka se pozastavil podle ČTK nad tím, že by podle dosavadních informací měl být krácen resort zahraničních věcí o půl miliardy. Laštůvka vede zahraniční výbor Poslanecké sněmovny. Považuje to za úděsné, už proto, že výdaje zahraničního resortu tvoří jen půl procenta všech veřejných výdajů. Přizvukuje mu i sám ministr Cyril Svoboda, jeho resort prý jede na doraz, žádná vata neexistuje. Pokud ovšem neexistuje vata, co se bude za půl miliardy škrtat?

Některá ministerstva podle ČTK naopak chtějí peníze navíc, ministrovi zemědělství prý chybí deset miliard. Také ministr životního prostředí se pozastavil nad snahami snížit jeho resortu rozpočet.

Vlivní sociálně demokratičtí politikové naproti tomu nic nemají proti boji proti zneužívání sociálních dávek, avšak je otázka, co se pod tento pojem dá všechno skrýt. V každém případě údajná malá sociální citlivost reformy veřejných financí bývalého premiéra Špidly ho stála jeho křeslo. Nyní se bez reforem má ušetřit ještě mnohem více.

Jak to politicky vysvětluje ministr financí? "Snížení schodku proběhlo ve struktuře, která nepoškozuje voliče sociální demokracie a naopak zohledňuje řadu programových cílů, které sociální demokracie má." Kulantní vyjádření, ze kterého ovšem stále ještě nevyplývá, kde se vlastně peníze ušetří nebo nové objeví. Otázka pak zní, jaké oblasti budou nakonec oslabeny. Budou to oblasti ostatních koaličních politických stran? To se zřejmě dozvíme už v úterý.

Jak to bude obtížné, svědčí už nějaký čas trvající přetahovaná o platy policistů a učitelů. Někteří politikové navrhovali, aby se odložilo plánované zvýšení platů policistům a přidalo se adekvátně také učitelům. Jak to nyní vypadá, policistům se přidá a premiér Stanislav Gross dnes v Lidovém domě svým spolustraníkům slíbil, že zároveň se přidá i učitelům, zhruba o dva tisíce. Kde chce peníze nalézt? Jeho doporučení také může aspirovat na výrok týdne. Státní rozpočet podle něj obsahuje stovky položek a ministr financí v něm peníze pro učitele našel. Zdá se, že ministr financí v této vládě je takový malý kouzelník.

Děje se nyní to, co jsme už předpovídali v našem včerejším komentáři. Politikové hledají, kde ušetřit, avšak zároveň ujišťují, že nikomu nebude ubráno, někomu naopak přidáno. Jak to zaonačí, na to se mohou občané těšit.

Spustit audio