Kostižerky vládnou kyselině

3. červenec 2012
Monitor

Vědci odhalili unikátní schopnost prapodivných mořských červů: kostižerky vytvářejí kyselinu, kterou cíleně naleptávají velrybí kosti.

Červi kostižerky (Osedax) patří k nejbizarnějším živočichům, jaké známe. Jsou 3 až 4 centimetry dlouzí a žijí v hlubinách oceánů, kde se živí tukem a kolagenem z velrybích kostí. Nemají žádnou trávicí soustavu ani ústa - tuk nasávají pomocí vláken připomínajících kořeny rostlin, která zarůstají do kosti, a jeho trávení nechávají na symbiotických bakteriích. Díry, které po sobě zanechaly „kořeny“ kostižerek, byly objeveny v kostech současných velryb i některých prehistorických zvířat. Až dosud však nikdo netušil, jak vznikají. Tělo kostižerek nemá žádné pevné části, takže mechanické navrtání kosti je vyloučené.

Vědci ze Scripps Institution of Oceanography v kalifornském San Diegu proto hledali důkazy o chemickém leptání kostí. Objevili, že v „kořenech“ se hojně vyskytují takzvané protonové pumpy – bílkoviny, které přes buněčnou membránu aktivně přenášejí vodíkové ionty H+. Vytvářejí tak kyselé prostředí, které narušuje kost a dovoluje, aby se do ní kostižerka zavrtala svými kořeny.

Zdroj: ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.