Koronafokus: Jak je to s koronavirem a teplým počasím? Pomůže slunce a léto s epidemií?

9. duben 2021

Po víkendu nás čeká první uvolňování současných opatření proti šíření koronaviru. Alespoň část dětí se vrací do škol, otevřou se některé obchody, třeba papírnictví. Venku se bude moci potkat dvacet a uvnitř deset lidí, skončí také zákaz cestovat mezi okresy. Je to reakce vlády na zpomalování epidemie. Může tento trend podpořit jaro a teplejší počasí? Odpovídá redaktor Ondřej Vaňura.

Jak je to s vlivem jarního počasí na epidemii? 

Nejen tuzemští odborníci se většinou shodují v tom, že na jaře by mělo teoreticky šíření koronaviru zpomalit. Je to z několika důvodů. Především proto, že koronavirus se lépe šíří v podmínkách, kdy se lidé schází spíše ve vnitřních prostorách.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

S tím jak se prodlužují dny, bude se oteplovat, tak se dá předpokládat, že lidé budou trávit více času venku, v místnostech se také více větrá… A to vše koronaviru nehraje do karet.

Jak přesně teplo ovlivňuje šíření koronaviru?

Velmi výrazně. Protože koronavirus patří mezi takzvané respirační viry. Těm obecně škodí sluneční záření, sucho, díky tomu pak třeba na površích nepřežívají tak dlouho, jako když je chladněji.

Čtěte také

To, že má teplejší počasí na šíření koronaviru pravděpodobně vliv, můžeme vidět i z loňských dat, kdy počet nakažených v Česku začal na přelomu března a dubna klesat.

Letos jsme samozřejmě v úplně jiné situaci a je otázkou, jak očekávaný trend zpomalení ovlivní nakažlivější mutace koronaviru. Teplo a sucho by ale obecně nemělo prospívat ani jim.

Jak rychle se koronavirus šíří ve venkovním prostředí?

Například web britské BBC ve svém článku uvádí, že k nákaze venku dojít může, ty šance jsou ale oproti vnitřním prostorům velmi výrazně snížené. Obecně platí, že čerstvý vzduch virus rozptýlí. Pomoci by mělo už zmíněné sluneční světlo.

Když uvedu konkrétně modelový příklad, pokud se půjdu projít nebo si zaběhat do přírody, tak ta pravděpodobnost, že se nakazím od kolemjdoucího člověka je minimální. V podstatě by to muselo být tak, že by na mě nakažený člověk zblízka zakašlal a já bych se v tu chvíli zrovna nadechoval. V takovém případě je pak logicky riziko nákazy velké.

Může tedy počasí v následujících měsících pomoci epidemii zvládnout?

Všechny ty zmíněné věci samozřejmě platí, někteří experti se ale obávají toho, že budeme na teplo znamenající v té teoretické rovině zpomalení šíření nákazy spoléhat až příliš a přestaneme být ostražití v tom smyslu, že úplně rezignujeme na protiepidemická opatření.

Čtěte také

Radí tedy i nadále od cizích lidí dodržovat dvoumetrové rozestupy, pokud půjdu na piknik do parku, tak nemít deku blízko další skupiny lidí, před jídlem si dezinfikovat ruce. Tam kde rozestup dodržet nejde, tak i venku nosit respirátory.

Ono totiž pouhé teplo opravdu není samospasné. Epidemiologové se shodují v tom, že tím nejzásadnějším faktorem při šíření koronaviru je lidský kontakt.

Hrozí, že se bude v Česku opakovat podobný scénář jako loni, tedy že na konci léta bude nakažených opět přibývat?

Já jsem o tomto mluvil například s epidemiologem a členem expertního týmu ministerstva zdravotnictví Romanem Chlíbkem. Ten mi vysvětlil, že je pravděpodobné, že na podzim opět čísla nakažených porostou, nicméně do stejné situace jako loni bychom se podle něj dostat neměli. A to především díky postupnému očkování proti covidu.

„Myslím si, že nejhorší máme za sebou a dramatické scénáře se opakovat nebudou. Situace se bude jenom a jenom lepšit,“ věří Chlíbek a zdůrazňuje: 

„Ale koronavirus nezmizí a musíme počítat s tím, že se na podzim může zase objevit určitý vzestup v počtu nakažených. Nemyslím si ovšem, že by to mělo mít dramatický dopad.“

Vakcinaci vidí jako klíč ke zvládnutí epidemie i další oslovení odborníci.

Spustit audio

Související