Korejský rohatý dinosaurus

7. prosinec 2010
Monitor

Jižní Korea se dočkala svého rohatého dinosaura. Dosud neznámý druh ceratopse žil na jejím území koncem období spodní křídy.

Korejský poloostrov není pro lovce dinosaurů nijak zvlášť atraktivním místem. Našly se zde dinosauří stopy a zbytky vajíček, ale kostry jsou velmi vzácné. V roce 2008 však přišel zlom: v Tando Basin v Jižní Koreji byla objevena část páteře a zadních končetin a téměř kompletní ocas nového druhu býložravého dinosaura z rodiny Ceratopsia. Tým jihokorejských, amerických a japonských vědců jej teď popsal v časopise Naturwissenchaften.

Dinosaurus, který na počest místa svého nálezu dostal jméno Koreaceratops hwaseongensis, žil před 103 miliony let. Oproti největším ceratopsidům, mezi které patří devítimetrový triceratops ze Severní Ameriky, byl poměrně malý: na délku měřil 150 až 180 cm a vážit mohl něco mezi 27 a 45 kg. Stejně jako jiní ceratopsové měl Koreaceratops „papouščí“ zobák a živil se rostlinnou potravou. Drápy na zadních končetinách naznačují, že byl bipední a po zadních dokázal uhánět velkou rychlostí. Neobvyklým prvkem je ocas ve tvaru ploutve, který naznačuje, že dinosaurus byl zároveň dobrým plavcem, který trávil značnou část života ve vodě.

V roce 2008 byla v Tando Basin v Jižní Koreji objevena část páteře a zadních končetin a téměř kompletní ocas nového druhu býložravého dinosaura z rodiny Ceratopsia

Objev korejského rohatého dinosaura je význačný z hlediska evoluční historie rodiny Ceratopsia. Na fosilním záznamu zaplňuje asi 20 milionů let dlouhou mezeru mezi prvními asijskými ceratopsy a jejich objevením se v Severní Americe.

<object width="300" height="193"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/mjm9XqbFnYM?fs=1&amp;hl=cs_CZ&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/mjm9XqbFnYM?fs=1&amp;hl=cs_CZ&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="300" height="193"></embed></object><br><br>

Zdroj: ScienceDaily, Naturwissenchaften

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.