Konzumací divokých zvířat si zahráváme s další celosvětovou pandemií, varuje přírodovědec

8. červen 2022

„Ať děláme, co děláme, tak ve chvíli, kdy budeme jist divoká zvířata, která neprojdou veterinární kontrolou, tak je tam vždy velké riziko, že se tady roznese další nemoc,“ varuje František Příbrský ze zoologické zahrady v Ostravě. „Pokaždé, když konzumujeme maso z divokých zvířat, tak si zahráváme s potenciálním vznikem další celosvětové pandemie, stejně jako to bylo u covidu-19. Naopak u domestikovaných zvířat by stejné nebezpečí hrozit nemělo,“ dodává přírodovědec. 

K varování se připojuje i Tomáš Ouhel ze zoologické zahrady v Liberci. „Po tisíciletí jsme se učili domestikovaná zvířata zpracovávat. Takže víme, že se nedá sníst syrová kotleta – ostatně ani konzumace syrového hovězího není bez rizika.“

Pokud chce lidstvo přežít, musí přestat jíst volně žijící zvířata.
Tomáš Ouhel

„Teď nám ale patogeny z divokých zvířat, se kterými neumíme pracovat, na lidi přeskakují na nejrůznějších trzích. A kdybychom i toho netopýra pekli nebo vařili alespoň 50 hodin, tak s ním pravděpodobně upečeme i ty jeho patogeny – a pak už by i to jeho maso bylo zdravotně nezávadné,“ uvažuje Ouhel.

Pokud chce lidstvo přežít, musí přestat jíst volně žijící zvířata.

Čtěte také

„Když jsme žili v malých vesničkách a někdo si tu a tam slupnul opičí mozek, aby mu šly líp počty, a dostal nějakou tu zoonózu, tak se to onemocnění rozšířilo maximálně v té vesnici. Ta vymřela a tím to skončilo.“

„Daleko horší je současná kombinace zneužívání produktů z divokých zvířat s globalizací. Kdy jeden nakažený člověk během inkubační doby může procestovat půl světa. Třeba pokud je to čínský byznysman, který projede Afriku a Indonésii – a roznese to úplně všude.“

„Takže jsme přesvědčeni, že si v dnešní době globalizace nemůžeme dovolit takto těsný vztah s divokými zvířaty a jejich produkty,“ uzavírá Ouhel.

Celé Hovory Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související