Kontaktní čočka: Po desetiletí stále stejná, jen vždy novější a bezpečnější

24. leden 2017

Kontaktní čočky známe už od konce 19. století, zásadně je ale změnili dva Češi: Drahoslav Lím a Otto Wichterle. Nejen o materiálech kontaktních čoček hovořil v Magazínu Leonardo Jiří Michálek z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd a také prezident České kontaktologické společnosti.

„Většina dnešních čoček je z materiálu silikonhydrogelových, ale zbytek jsou stále materiály hydrogelové, kromě určitého procenta čoček tvrdých. Co se týká tvarů, nedoznaly čočky významné změny,“ uvedl expert.

Silikonhydrogel jako materiál není úplně nový, ale spojuje výborné vlastnosti hydrogelů, se kterými pracoval Otto Wichterle a vlastnosti silikonových elastomerů.

„Už na konci 70. let byl v Japonsku patentován první silikonhydrogelový materiál, ale trvalo dvě dekády, než se na trhu objevily z tohoto materiálu kontaktní čočky,“ dodal Michálek.


„Bohužel v současné době má řada klientů v souvislosti s životním prostředím problémy se složením tzv. slzného filmu. Říká se tomu syndrom suchého oka, který může buď vést k trvalému používání očních kapek nebo k tomu, že je vybrán vhodnější materiál čoček pro nošení."

To, jestli použít hydrogelové nebo silikonhydrogelové čočky, závisí na posouzení celého předního segmentu oka pacienta. „To posoudí odborník optometrista nebo oftalmolog,“ vysvětlil inženýr.

A kam směřuje oblast vývoje kontaktních čoček dál? „Jsou snahy o dosažení co největšího pohodlí a bezpečnosti nošení,“ popsal odborník.

I když trh nabízí v současné době mnoho možností korekce tzv. refrakčních vad oka, můžeme získat zavádějící informace. „Bohužel často se setkáváme s klamavou reklamou na určité typy zákroků, které nám říkají, jak je nošení kontaktních čoček nebezpečné a obtížné.“

„Z toho bych chtěl všechny posluchače vyvést. Pokud se dodržují všechny zásady zdravého nošení čoček a doporučení odborníků, zejména ta hygienická, pak nošení čoček vůbec není nezdravé a nebezpečné,“ ujistil Jiří Michálek.

autoři: dst , oci
Spustit audio