Konkurenční prostředí v Praze je velké. Je to i důvod angažmá Donutila v ABC, přiznává šéf divadel Dočekal

10. leden 2020

Umělecký šéf Městských divadel pražských Michal Dočekal žije mezi scénou a publikem více než 40 let, z toho 12 působil jako ředitel Činohry Národního divadla.

Čtěte také

„Od roku 1994, kdy jsem začínal jako poměrně mladý umělecký šéf v Divadle Komedie, jsem v pozici uměleckého šéfa už 25 let,” říká o svých angažmá a zkušenostech Dočekal.

„Mám tu výhodu, shodou okolností a ne tím, že bych byl nějak zvlášť disponovaný, že jsem neustále ve vedoucích pozicích. Mohu tak rozhodovat o repertoáru divadel. Současně je to  velká odpovědnost. Člověk by si neměl splňovat jen své sny. Musí myslet na profil celého divadla, na diváckou přitažlivost, na využití herců a na to, aby jim dával úlohy, které je posunou dál,” poznamenává. 

Tisícovka vstupenek denně

O dramaturgii přitažlivé pro diváka pak host Osobnosti Plus říká: „Musím zmínit skutečnost, že Městská divadla pražská dnes tvoří tři scény: Rokoko, ABC a Komedie. Když hrají v jednom večeru každá jedno představení, je to tisíc vstupenek za den.” 

Tak mimo jiné vysvětluje i to, proč oslovil Miroslava Donutila. Aby se po odchodu z Národního divadla zas do Prahy vrátil a stal se hvězdou ABC.

„Uvědomte si přitom škálu divadelní nabídky v Praze. Je velká, mám z toho radost, ale když v tom pracujete, jste ve velmi konkurenčním prostředí."

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím pátečním hostem. Michal Dočekal ještě vysvětlí, kde hledá témata pro komunikaci s divákem.  

autoři: Lucie Vopálenská , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související