Koněvův pomník zase budí emoce. Vandalství má sloužit k jeho vytlačení z veřejného prostoru, tvrdí zastupitel za KSČM

9. květen 2018

Pražskou sochu maršála Koněva v Dejvicích polili růžovou barvou vandalové už podruhé. Loni se na pomníku objevily letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017. Teď si neznámí vybrali jen dva z nich. Celý incident šetří policie. Co na to radnice Prahy 6 a zastupitel za KSČM?

„Vandalský čin zásadně odsuzuji, protože takovéto hanobení pomníku zapadá do aktivit, které mají sloužit k jeho vytlačení z veřejného prostoru,“ zlobí se zastupitel hl. města Prahy Ivan Hrůza (KSČM). „Je to přece pomník všech rudoarmějců, kteří Československo osvobodili,“ dodává.

Jan Lacina (STAN), místostarosta Prahy 6, která se o pomník ruského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva už léta stará, vidí problémů hned několik.

Na jedné straně stojí řada skupin, které pracují v ruských imperiálních zájmech. KSČM je jednou z nich. Říkají: nesahat na Koněva. Jejich odpůrci ale chtějí sochu za každou cenu odstranit. Ti zas tvrdí, že Koněv byl vrah. My nabízíme kompromis...
Jan Lacina, místostarosta Prahy 6 (STAN)

Pomůže kompromis?

Praha 6 totiž chystá doplnění sochy o desku, kde bude popsána celá jeho vojenská kariéra. „Neutrálním tónem, ale taky s uvedením jeho aktivit v roce 1956 v Maďarsku. Taky v roce 1961, kdy se Koněv podílel na stavbě Berlínské zdi, nebo v roce 1968. Byl u nás s návštěvou sovětských důstojníků krátce před vpádem sovětských vojsk,“ vysvětluje Lacina.

Osvobození Prahy v roce 1945, maršál Ivan Koněv

Podle plánů radnice by deska měla být jak v češtině, tak v ruštině a angličtině. Na vlastním textu se prý podílel renomovaný český historik a návrh prošel konzultací Vojenského historického ústavu nebo Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Pomník jen chátrá...

Zastupitel Hrůza ale tvrdí, že žádná debata s oponenty neproběhla a vedení radnice se „jen tak“ rozhodlo, že nechá přidat doplňkové tabulky. Přitom pomník chátrá a městská část se o něj evidentně nestará.

„Jsou tam prasklé obklady a padající desky. Toto vandalství je třeba pořádně vyšetřit. Je to trestný čin. Od toho tady máme veřejné složky, které mají veřejný majetek hlídat. Odstranění jednoho metru čtverečního stojí víc než 6 tisíc korun. Tak si spočítejte, kolik to bude stát.
Ivan Hrůza, zastupitel hl m Prahy (KSČM)

Důležitý je rok 1980

„Pro nás je důležité, že socha pochází z roku 1980. Byl to typický výstup tehdejšího sovětského imperialismu, který si značkoval, kam až jeho impérium sahá,“ kontruje Lacina.

Dobře tak prý chápe, proč ruské straně dodatkové cedule tak vadí. Uvedou totiž maršálovy aktivity do historického kontextu. „Myslím, že jejich instalací se uklidní i celková atmosféra,“ dodává Lacina.

Jakou roli hrál maršál Koněv hned v několika zemích? Poslechněte si další část rozhovoru s vojenským historikem Jiřím Fidlerem.

autoři: Věra Štechrová , lup
Spustit audio

Související