Konec zábavy

11. srpen 2003

Poté co arbitráže v Londýně a ve Stockholmu rozhodly, že český stát neochránil americkou investici do televize Nova, bude zajímavé sledovat, jak dopadne další arbitráž, pro změnu ve Vídni, která má řešit spor dvou obchodních subjektů, tedy CME a CET 21. Pokud by arbitráž dala za pravdu Američanům, že CET 21 porušila smlouvu, podle které směla vysílat pouze pořady od CME, mělo by to dalekosáhlé důsledky.

Podle prohlášení CME by šest miliard z vysouzené částky směřovalo do rozpočtu českého státu, ze kterého v květnu CME přes deset miliard obdržela. Současně by ovšem nejsledovanější televize u nás zkrachovala, čímž by na nějakou dobu nastal konec zábavy v Čechách, alespoň tedy ve stylu baviče pana Petra Novotného. Na arbitry by se zlobili lidé, kteří se chtějí stát milionáři v soutěži pana Vladimíra Čecha, ale také milionáři, kteří si na Nově kupují reklamní časy. Licence by se vrátila státu a její udělování někomu jinému by mělo podobu politické nukleární války.

Arbitři ovšem nakonec nemusí rozhodnout ve prospěch CME, anebo mohou zkorigovat finanční požadavky Američanů, kteří například chtějí dostat zaplaceno téměř šest miliónů korun denně předem až do roku dva tisíce sedmnáct. Na výsledek si budeme muset nějakou dobu počkat, nicméně je mrzuté, že Američané nezačali právě arbitráží se svým obchodním partnerem. V případě výhry by třeba velkoryse pominuli selhání našich odpovědných činitelů ve věci ochrany jejich investice. Jestliže i po zisku deseti miliard s arbitrážemi pokračují, pak jim, zdá se, nejde pouze o peníze. Ronald Lauder zřejmě bere tuto záležitost hodně osobně. Cítí se podveden a zesměšněn a nebude dobře spát, pokud Novu nezničí. Že Češi přijdou o zábavu, je mu fuk.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.