Konec divné sezóny

18. květen 2004

Dnešní finále fotbalového poháru bude tečkou za zřejmě nejpodivnější sezónou české kopané. Baník Ostrava, který vyhrál ligu, přijel do Prahy s úmyslem vybojovat do série ještě jednu trofej a současně oplatit Spartě poslední porážku z Ostravy.

Kromě fotbalistů se ovšem do Prahy chystají i fanoušci Baníku, kteří se naposledy předvedli výtržnostmi a brutalitou v Opavě, kde po sobě zanechali zraněné a milionovou škodu. Mezi fanoušky Sparty jsou ovšem podobně bojovně naladění výtečníci a policie se tedy opět připravuje na nejhorší. Násilí na českých stadionech dosáhlo míry, kdy už ho zaregistrovala i Poslanecká sněmovna a zřejmě se podobně jako před časem v Anglii bude i u nás psát zákon šitý fotbalovým výtržníkům na míru.

Ve stejnou dobu ztratili trpělivost s poměry v českém fotbale i policisté specializovaní na korupci. Rozšiřuje se černá listina úplatných rozhodčích a dozvídáme se, že FC Synot, postižený aférou nejvíce, je ze dne na den na prodej. Korupční aférou se ovšem bude v nejbližších dnech zabývat i Českomoravský fotbalový svaz a Synot může být prakticky neprodejný, pokud bude svazem kvůli aktivitám svého sportovního ředitele z ligy vyloučen. Pak by se možná i dodatečně přepisovala tabulka a v lize by se mohla zachránit dnes sestupující Viktorie Žižkov.

Světlým bodem uplynulé sezóny tak nakonec zřejmě bude leda včerejší vyhlášení ankety deníku Sport, podle které se králem fotbalových trávníků stal Václav Koloušek. Slávistický záložník se o svém vítězství v pravidelném bodování prvoligových zápasů dozvídá v době, kdy místo s fotbalovými soupeři bojuje s leukémií. Věřme, že se Koloušek na fotbalové trávníky vrátí a že už se na nich nesetká s úplatnými sudími a se zločinci v publiku. Jako fotbalový král to může žádat.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.