Komunitní energetika? Česku hlavně chybí legislativa, zdůrazňuje zástupce hnutí Duha

31. květen 2022

Koaliční vláda podle některých ekologů brzdí snahy lidí a obcí nahradit co nejrychleji ruský plyn sluneční energií. „V Česku chybí provozní podpora pro nové fotovoltaické elektrárny a i větší pomoc státu pro lidi, kteří na fotovoltaiku nemají dost peněz,“ říká Jiří Koželouh z hnutí Duha. Náměstek ministra průmyslu Petr Třešňák (Piráti) s tím nesouhlasí. „Ministerstva chystají řadu programů na podporu obnovitelných zdrojů i legislativní úpravy," připomíná.

Podle Koželouha jsou lidé, kteří by fotovoltaiku chtěli, ale nemají dostatek vlastních finančních prostředků. Potřebují tak od státu větší pomoc než třeba nabízí Nová zelená úsporám.

Komunitní energetika umožňuje, aby měl podíl i ten, kdo nemá dost peněz na vlastní fotovoltaiku.
Jiří Koželouh

„Potřebujeme, aby se opatření, jako je fotovoltaika, jako je lokální výroba čisté energie, dostala i k nízkopříjmovým skupinám. To zatím v Česku není možné,“ naznačuje ekolog.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu z počtu žádostí o dotace vyplývá, že je možné, aby letos v Česku vzniklo 40 tisíc nových fotovoltaických elektráren, tedy zhruba čtyřnásobek oproti loňsku.

Komunitní energetiku chceme vyřešit ještě letos. V rychlé novele energetického zákona.
Petr Třešňák

„Je dobře, že tady základní podpora je, nicméně není to jediná možná cesta. V tuto chvíli si nemůžeme vystačit s tím, že budeme pomalu startovat s fotovoltaikou. Máme tady hrozbu, že nebude už třeba velmi brzy žádný ruský plyn, takže potřebujeme energetiku připravit co nejdřív na nadcházející situaci. Měli bychom využít všechny možnosti, nejen některé,“ reaguje Koželouh.

Z některých obcí nebo i od jednotlivců zaznívá, že při pořizování fotovoltaických elektráren narážejí na různé administrativní překážky a složitosti. Podle Třešňáka ale vláda plánuje zjednodušení.

Čtěte také

„Ještě se o tom povede širší diskuse. Určitě to má být zvýšení hranice pro povinnosti licence z 10 kW na 40 nebo 50 kW,“ doufá náměstek ministra.

A dodává: „Stejně tak to má být i u zjednodušení povolovacího řízení pro výrobny z obnovitelných zdrojů, tedy opět 40 až 50 kW nevyžadující stavební povolení. Věřím, že dalších opatření najdeme v průběhu dalších týdnů. A že se během léta podaří nějaké další legislativní opatření prosadit,“ doufá náměstek ministra.

Komunitní energetika

Koželouh zdůrazňuje také význam komunitní energetiky. Je podle něj potřeba, aby byla zavedena pravidla pro jednoduché a jasné zakládání energetických společností, sdílení energií mezi komunitami. Zájem je ze strany obcí, bytových družstev nebo třeba místních akčních skupin.

Čtěte také

„I průzkumy veřejného mínění ukazují, že lidé by rádi měli své vlastní zdroje energie. A komunitní energetika umožňuje, aby měl třeba takový zdroj nebo podíl na něm i člověk, který nemá dostatek peněz na vlastní fotovoltaickou elektrárnu.“

„Česko je tady bohužel zas ve skluzu. Už loni měla do legislativy zapracovat pravidla pro komunitní energetiku, možnost sdílení elektřiny, zakládání energetických společenství. Takže bylo dobré, abychom to teď dohnali, protože i v tuto chvíli je to velice významné,“ vybízí energetický expert Duhy.

To, že energetický zákon nepočítá s definicí komunitní energetiky, je deficit po předchozí vládě, upozorňuje Třešňák. Očekává, že současná vláda bude mít tuto definici v energetickém zákoně ještě během letošního roku.

„Celé téma komunitní energetiky mělo být zapracováno až do nového energetického zákona. Ale vzhledem k současné situaci jsme se na ministerstvu rozhodli, že komunitní energetiku chceme vyřešit ještě dříve a takže počítám, že to bude v nějaké brzké rychlé novele energetického zákona,“ věří náměstek ministra.

Poslechněte si celou debatu. Ptá se Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.