Komisař Špidla

26. červenec 2004

Vláda nepochybně schválí nominaci Vladimíra Špidly českým eurokomisařem a šéf Evropské komise José Barroso ji nepochybně přijme. Vnitropolitické souvislosti, kvůli kterým česká vláda střídá Pavla Teličku Vladimírem Špidlou, tedy skutečnost, že se Telička nezamlouvá Kalouskovi, anebo že není jisté, zda by část sociálních demokratů volila v tajném hlasování Špidlu předsedou sněmovny, nebudou Brusel zajímat. Barroso je spíše mrzutý, že v komisi navzdory jeho výslovnému přání nezůstává respektovaný komisař Mario Monti, který bude vystřídán kvůli nějakým nám málo srozumitelným vnitropolitickým důvodům italským.

Český eurokomisař bude jedním ze čtyřiadvaceti členů týmu, který to nejspíše nebude mít lehké. Evropská komise bude muset vzdorovat zájmům nejsilnějších členů unie, které by ze svých vnitropolitických důvodů rády méně přispívaly do společného rozpočtu, anebo jim nebude příliš po chuti respektovat dozor nad svou rozpočtovou politikou. Není jisté, zda se José Barrosovi, kterého už zkraje členské státy údajně neberou příliš vážně, podaří zjednat Evropské komisi prestiž, jakou naposledy měla za předsednictví Jacquese Delorse.

Není jasné, jaký osud potká euroústavu, jak Evropa zvládne komplikace rozšíření a jestli zvýší svou ekonomickou výkonnost a prosadí se v globalizovaném světě. Jestliže se tedy dnes u nás spekuluje o tom, že Pavel Telička bude "pouze" naším velvyslancem u Evropské unie, může se brzy ukázat, že naopak Vladimír Špidla je pouze eurokomisařem. Když se říká, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží, plyne z toho, že Evropa bude mít takovou Evropskou komisi, jakou si zaslouží její národní vlády. Náš komisař bude z těch lepších, ale nic moc to asi neznamená.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.