Kobza z SPD: Vystrčil nenese důsledky toho, co jeho cesta na Tchaj-wan způsobí. Ohrožuje obchod a firmy

28. srpen 2020

„Cesta Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan má dva rozměry: hodnotový a morálně politický, druhý je ekonomický. Jedeme podpořit demokratickou zemi sousedící s komunistickou Čínou, která se snaží omezovat nezávislost Tchaj-wanu,“ říká v Pro a proti na Plusu senátor Marek Hilšer (STAN). S tím nesouhlasí poslanec SPD Jiří Kobza.

Na Tchaj-wan odlétá předseda Senátu Vystrčil v sobotu, doprovodí ho zástupci 36 českých firem. Proti cestě protestuje Čína, která ho pokládá za svou provincii, kritizují ji také český prezident i premiér. 

Podle Hilšera ze senátorského klubu STAN je českým úkolem podporovat demokracii ve světě a země, se kterými obchodujeme. „Tchaj-wan je čtvrtým největším investorem u nás, mimo státy Evropy. Vytvořil u nás asi 24 tisíc pracovních míst, zatímco Čína si 3 tisíce. Takže čísla hovoří jednoznačně,“ říká s tím, že pouze s demokratickými státy je možné navazovat regulérní obchodní vztahy.

Je jednoznačně dobře, když Česká republika podporuje demokratické státy v jihovýchodní Asii.
Marek Hilšer

„Rád bych připomněl, že Tchaj-wan není samostatný stát, je to pořád Čínská lidová republika. Česko-čínské vztahy jsou určeny smlouvou, která vychází z čínské integrity a teritoriální nedělitelnosti,“ namítá poslanec a místopředseda sněmovního zahraničního výboru Kobza.

Na podnikatelských misích podle něj není nic špatného. „Probíhají naprosto běžně, a to ze všech států Evropské unie. Ale vysocí ústavní činitelů na Tchaj-wan nejezdí. To je zásadní faktor a naše vztahy by měly odpovídat tomu, jak je vidí a udržuje EU, která Tchaj-wan jako samostatný stát neuznává,“ připomíná Kobza.

Čtěte také

Hilšer ale vysvětluje, že Tchaj-wan je fakticky samostatným státem, ačkoliv EU není jediná, kdo ho jako takový neuznává: „Má vlastní nezávislou vládu, demokratické principy a svobodné volby.“

To Kobza odmítá. „Tchaj-wan jako čínská provincie má stejné orgány, jako má každá jiná čínská provincie. Tím, že pan předseda Vystrčil odvrhává celou politiku ČR, tak ohrožuje lidi, kteří jsou závislí na práci pro firmy, které obchodují s Čínou, v Číně nebo čínské firmy, které pracují u nás,“ zdůrazňuje.

A zdůrazňuje: „Pan Vystrčil byl jako učitel celý život placen z veřejných peněz. A nenese důsledky toho, co jeho cesta způsobí. To mi vadí.“ 

Česká vláda, parlament i prezident s touto cestou nesouhlasí. A nevidím, že by měl Vystrčil mandát tuto politiku zpochybňovat.
Jiří Kobza

Poslanec SPD ale připomíná, že předseda Senátu Vystrčil není stát. „A chová se naivně. Nerespektuje politiku, která tu je vůči Číně,“ shrnuje Jiří Kobza.

Hilšer ale připomíná, že horní komora podporuje prodemokratické a liberální hodnoty i lidská práva. 

„Senát není zaujatá instituce, která by prosazovala zájmy nějakých obskurních podnikatelů navázaných na Jaroslava Tvrdíka a Jana Hamáčka (ČSSD), o kterém víme, že jezdí do Číny a jedná tam s vrcholnými představiteli komunistické strany, kteří za ním jezdí i do Česka. Hamáček o tom nemluví, ale běžně se s nimi setkává,“ tvrdí Marek Hilšer (STAN) a dokládá to zprávami z čínského komunistického tisku.

Poslechněte si celé Pro a proti Michaela Rozsypala.

Spustit audio

Související