Klesající spotřeba domácností

28. březen 2013

Tuzemská ekonomika se dostala do nejdelší recese za posledních dvacet let a důvodem je fakt, že lidé přestali nakupovat. Definitivně to potvrdila publikace loňských rodinných účtů.

Rodiny utratily o jeden a půl procenta méně než v roce 2011. Nezní to dramaticky, přesto jde o největší pokles v dějinách České republiky a o hlavní důvod, proč se hospodářství nedařilo a nedaří.

Proč se ale na svých výdajích omezuje i rodina, která neplatí nájem, protože žije ve vlastním bytě a každoročně si dopřává dovolenou, aniž by si na ní musela půjčovat? Vysvětlení nabízí sociolog a ředitel agentury PPM Factum Jan Herzmann.

Pokud procházíte internetové diskuze pod články na českých zpravodajských serverech, většinou se dočtete, že po posledním zvýšení DPH šetří ještě víc. O kolik se jim ale po zvýšení daně z přidané hodnoty nájem prodražil, to už většinou neví. Strach z drahoty v obchodech totiž podle Jana Herzmanna nemusí být vždy podložený reálným stavem peněz na bankovním kontě.

Téměř národním sportem se stává lovení výhodných nabídek v supermarketech

Podle sociologa Ivana Gabala je na těchto konkrétních případech dobře vidět rozdíl mezi Čechy a třeba Američany. To, že se lidé staví k půjčkám mnohem obezřetněji brzdí i spotřebitelské chování v v segmentu pro Českou republiku velmi důležitém. Lidé často oddalují nákup automobilu.

Prázdný regál v jednom z ostravských supermarketů

V médiích slyšeli, že recese české ekonomiky potrvá nejspíš ještě celé první čtvrtletí a nepředpokládají, že se jejich životní standart v dohledné době zvedne. Podle sociologa Jana Herzmanna se Češi blbé nálady, která bude ovlivňovat jejich spotřebu, jen tak nezbaví.

Podle některých ekonomů je velmi pravděpodobné, že lidé budou v odkládání své spotřeby pokračovat i v roce 2013. Motivovat k utrácení je totiž nebude ani průměrná mzda, která, i když loni meziročně stoupla o 665 korun, po odečtení inflace klesla o šest desetin procenta. Stagnace by navíc měla podle odhadů ministerstva financí pokračovat.

autoři: Petr Holub , Barbora Kreuzerová
Spustit audio