KLDR stále potřebuje humanitární pomoc, může ji vyměnit za ústupky, říká koreanista

2. leden 2018

Odpalovací tlačítko k jaderným zbraním mám na stole, oznámil v novoročním projevu severokorejský vůdce Kim Čong-un. Severokorejské jaderné síly podle něj nepředstavují hrozbu, ale realitu, a v dostřelu mají celé území Spojených států. „Kim Čong-un v projevu dále řekl, že KLDR se stala vlastníkem mocného a drahocenného meče k ochraně míru. Má tak už prostředky na to, aby odradil mezinárodní společenství od případného zásahu proti jeho režimu,“ říká koreanista Tomáš Horák, podle něhož se země nesnaží o budování strategické rovnováhy ani nemá imperiální ambice.

KLDR provedla řadu úspěšných testů, reálné možnosti severokorejských raket jsou ale stále neznámé. „Těžko mohou provést ostrý test, aby zjistili, jestli je hlavice schopná odolat náročným podmínkám při opětovném vstupu do atmosféry. Základní kroky zvládla, ale otázkou je, jestli může raketu zavést do výzbroje,“ podotýká Horák.

Kim Čong-un zároveň uvedl, že by mohlo brzy dojít k jednání se zástupci Jižní Koreje o účasti Severokorejců na zimní olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu. Soul tuto možnost přivítal. Dlouhodobě panují obavy, že by KLDR mohla průběh olympiády narušit.

„Obavy z provokace jsou oprávněné. Ve snaze narušit letní olympiádu v Soulu v roce 1988 spáchala Severní Korea teroristický útok na civilní letadlo korejských aerolinií, ostřelovala jihokorejské ostrovy nebo potopila vojenskou loď,“ připomíná.

Jižní Korea podle Horáka může výměnou za mírové řešení sporu kolem jaderných zbraní nabídnout obnovení ekonomické spolupráce a průmyslové zóny v Kesongu.

„V zájmu Severokorejců je jednat s mezinárodním společenstvím. Bezprostředním cílem je uznání za jadernou mocnost, což se jí ale zřejmě nepodaří. Mohla by ale slíbit některé ústupky výměnou za ekonomickou a humanitární pomoc, kterou KLDR stále potřebuje,“ naznačuje Horák.

autor: mmk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.