Klausovo veto

21. červenec 2003

Václav Klaus nepodepsal novelu zákona o dani z přidané hodnoty a premiérovi se zdá, že se chová spíše jako stranický předák, než jako prezident všech občanů. Má za to, že by hlava státu neměla zasahovat do konkrétních problémů, jako když nedávno Klaus vetoval zákon o zoologických zahradách. Podepsat či nepodepsat zákon je ovšem v kompetenci prezidenta a Václav Klaus byl v případě novely zákona o DPH veden k vetu nikoli pouze vlastními pochybnostmi, nýbrž i dopisy občanů, podnikatelů, firem i jejich asociací.

O chování stranického předáka nemůže být řeč. Prezident prostě neodolal možnosti učinit populární gesto vetováním nepopulárního rozhodnutí vládní koalice, která bude nyní muset jeho veto ve sněmovně přehlasovat, aby získala jedenáct miliard do rozpočtu. Spíše než ODS, která svou představu reformy veřejných financí ještě piluje a nad poslední verzí se její stínová vláda sejde v úterý, podpořil prezident líbivým gestem sám sebe. Občan zaregistroval, že se pan prezident snaží zabránit zdražení telefonních hovorů a internetu či poplatků za služby cestovních kanceláří, účetních, daňových poradců a právníků. Ekonomové ovšem konstatují, že se vstupem do EU se daňové sazby změnit musí. Analytici vesměs souhlasí s ministrem financí, že změny sazeb DPH budou mít zanedbatelný vliv na inflaci. Také je jasné, že zvyšování deficitu rozpočtu si naše ekonomika nemůže dovolit. Jenomže to všechno pana prezidenta vůbec nemusí zajímat. Není premiérem. Nemá zapotřebí podporovat vládu. A co je nejlepší, svou sociální ohleduplností dost možná potěšil nejednoho sociálního demokrata, který koaliční vládě vyčítá pravicové manýry.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.