Klasnová: Doma je už politika passé. I navzdory tomu, kdo sedí na Hradě, si stojím za přímou volbou

15. duben 2019

Politička a novinářka Kateřina Klasnová je spojena především s érou existence strany Věci veřejné a se jménem svého manžela, podnikatele a expolitika Víta Bárty. Dnes vyměnila ambice ovlivňovat celostátní politickou scénu za práci v nadačním fondu, vaření a péči o malou dceru.

Myslím, že práce ve fondu KlaPeTo a také v komunální politice, kde se věnuji bytové politice, a s péčí o mou dceru, toho mám teď opravdu hodně,“ říká.

Kateřina Klasnová je novinářka a politička. V letech 2005 až 2013 byla místopředsedkyní politické strany Věci veřejné, v letech 2006 až 2018 zastupitelka městské části Praha 1 a od května 2010 do srpna 2013 poslankyně. Od dubna 2012 do srpna 2013 byla předsedkyní poslaneckého klubu Věci veřejné. Dnes se věnuje dceři a svému nadačnímu fondu. Jejím mužem je podnikatel a bývalý politik Vít Bárta.

Šance ovlivňovat

Věci veřejné prosadily všelidová hlasování a dali tím mimo jiné prostor marketérům. „Ti ale budou rejdit, i když o tom bude rozhodovat horní a dolní komora parlamentu. I tam se kupčilo s hlasy a je to jen menší píseček. To je všechno,“ říká a dodává:

„Myslím si, že je správné, aby lidé měli šanci ovlivňovat, kdo v politice je. Samozřejmě koho si lidé zvolí, toho pak mají. Tak, jak si národ zaslouží. Nedělejme si žádné iluze o tom, jak to vypadalo, když o prezidentovi rozhodovala Poslanecká sněmovna a Senát. Stále, i navzdory tomu, kdo sedí na Hradě a kdo tam sedět bude, si za přímou volbou stojím.“

Řada politiků je bohužel poněkud lenivých. Zvláště, když se usadí ve funkci.
Kateřina Klasnová

Doma je politika passé

Politika a dohady o ní už domácnost Klasnové a Bárty nenarušují. „Už je to passé i u nás doma. Neříkám, že takové situace nebyly. Co se týká politiky, stále bychom si ve stu procentech zcela nerozuměli, takže raději věci moc nerozebíráme. Je ale pravda, že to bylo velké téma a naštěstí už není,“ uvádí.

Petr Pyšek: Celá devadesátá léta se ochrana přírody považovala za něco, co jen brzdí ekonomiku

Petr Pyšek, biolog

Petr Pyšek patří jako ekologický botanik zaměřený na invazivní rostliny mezi nejcitovanější vědce ve světovém měřítku. „Myslím, že si veřejnost v Česku práce lékařů a vědců váží a má k ní respekt,“ říká.

Klasnová mluví také o iniciativě Víta Bárty v roce 2013 spojit kandidátku Věcí veřejných a Úsvitu Tomia Okamury. „To byl poslední impuls, kdy jsem se rozhodla partaj opustit. Nechtělo se mi, protože si myslím, že je vždycky velmi zbabělé odcházet, když přijdou těžkosti, což se děje i v politice. Tehdy to nerozhodl jen můj muž, bylo to celé vedení VV, kterému to připadalo jako dobrý nápad, jak se dál ucházet o přízeň voličů. Mě ale rétorika pana Okamury zcela nesedí,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím prvním hostem tohoto týdne. Politička Kateřina Klasnová bude hovořit mimo jiné o postavení žen v české politice.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související