Klára Vlasáková: Jen tak si trochu předběhnout

28. leden 2021

Už i těm největším optimistům je jasné, že potrvá dlouho, než se dostane na všechny zájemce a zájemkyně o očkování proti covidu-19. A že se někteří neubrání tomu ostatní tak trochu předběhnout. V uplynulých týdnech se začala objevovat jména lidí, kteří dostali vakcínu v rozporu s vládní očkovací strategií.

Některé z nich to stálo místo – jako například náměstkyni ministra zdravotnictví Alenu Šteflovou, která byla očkována společně se svým manželem ve Státním zdravotním ústavu v Praze. Právě tam dostali vakcínu zaměstnanci spolu se svými příbuznými. To celé nakonec vedlo rovněž k rezignaci ředitele Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského.

Čtěte také

Takové příklady dokládají dvě věci. Jednak to, že aktéři těchto očkování „mimo tabulky“ mají velký sociální kapitál – prostě vědí, na koho se obrátit, komu zavolat, kam sáhnout. A potom druhou, závažnější věc, a sice jaké jsou v systému díry.

Jednoduše řečeno: čím více si čteme o těch, kteří našli způsob, jak pravidla obejít a ohnout je tak, aby to vyhovovalo jim, tím rychleji ztrácíme důvěru ve vládní strategii jako takovou. A té důvěry vážně není moc, už takhle ji můžeme pomalu seškrabovat ze dna.

Stát jako tombola

Není se čemu divit, počet úmrtí na koronavirus nás řadí na světovou špičku a problémy s rezervačním systémem byly už jen taková prožraná třešnička na dortu zmaru a hrůzy. Pokud si do toho započteme právě „předbíhání“ ve frontě na očkování, nabízí se otázka, kdo a hlavně s jakými argumenty může nabádat ostatní k odpovědnosti a ohleduplnosti.

Čtěte také

V březnu na začátku epidemie zveřejnila popová hvězda Madonna na svém Instagramu video, kde vypráví o tom, co nás koronavirus může naučit.

„Nezáleží na tom, jak jste bohatí, slavní, zábavní, chytří. Nesejde na tom, kde žijete nebo jak skvělé příběhy umíte vyprávět. Koronavirus nás všechny postavil na stejnou úroveň,“ vysvětluje Madonna naléhavě za zvuků tklivé hudby, zatímco se koupe v prostorné vaně, v níž plavou okvětní plátky.

Podobná poselství globálních celebrit o tom, že teď prostě musíme zůstat doma a co nejvíc se izolovat, znějí z jejich obřích sídel komicky. Můžeme si říct, že to jsou hvězdy odtržené od reality, ale mnohem přesnější by bylo, že žijí ve výseku reality, který je mnohem snesitelnější.

A podobně lákavá průrva se rozevírá také pro všechny, kdo mají možnost si s vakcinací pospíšit – a neopomenou tu příležitost využít.

Čtěte také

Navzdory tomu, co vymyslela Madonna ve vaně, totiž zjevně záleží na tom, jak je člověk bohatý, slavný, zábavný. A to je v souvislosti s očkovací strategií, která by měla být naprosto pevná a neprůstřelná, hrozivé zjištění. Nakonec nejde ani tak o to jmenovat všechny, kdo v té frontě předběhli.

Vědomí, že je něco takového snadno uskutečnitelné, ukazuje stát jako tombolu, kde se už pro jistotu vůbec nerozsvěcuje, protože nemusejí být fuč jenom samotné výhry, ale i stůl, židle a celé pódium.

Nevyčítám proto dotyčným, že to zkusili – odolat je těžké a každý to prostě nedá. Fakt, že se jim ona příležitost tak snadno ponoukla, by nás mělo na celé věci rozčilovat nejvíc.   

Autorka je dramaturgyně a scenáristka

Spustit audio