Klára Notaro: Příliš mnoho oblečení. Francouzský ministr versus levná móda z Asie

27. březen 2024

Francouzský ministr ekologie Christophe Béchu zaujal radikální stanovisko vůči velmi levnému módnímu oblečení. Internet je doslova zaplavený reklamou na toto nekvalitní, ale líbivé zboží vyráběné v asijských zemích.

Někteří mladí lidé ve Francii jsou téměř chorobně závislí na novém oblečení, které si vezmou na sebe jen párkrát a pak ho vyhodí. Je přeci tak levné.

Čtěte také

Čínští výrobci dobře vědí, jak moc se mládež chce líbit. Nosit nové zajímavé věci je prastará strategie, jak zaujmout ve společnosti dobré postavení a najít si partnera. Ve Francii za ošacení nejvíce utrácejí lidé mezi 15 a 24 lety. Neustále se měnící módní trendy také účinně propagují profesionální influenceři na internetu, kteří umí promluvit do nejistých duší mladistvých. Průměrný francouzský občan si ročně koupí 30 kusů nového oblečení.

A tak se denně na trhu objevují tisíce nových modelů, které pokud se neprodají, se zničí nebo vyhodí na skládku. Recyklace oděvů a obuvi je komplikovaná a ve Francii se týká pouze třetiny vyhozených věcí.

Zákaz reklamy

Čtěte také

Důsledkem nadprodukce oděvního průmyslu jsou obří skládky nepotřebného oblečení, které se nacházejí v Africe nebo v Chile na poušti Atacama. Obraz lidské marnivosti je vidět až z vesmíru – hromady šatstva na poušti jsou vidět i na snímcích ze satelitů.

Šaty, trička, džíny, obuv a kabelky jsou často vyrobeny z derivátů ropy, které se nerozkládají, ale uvolňují plastová mikrovlákna pronikající do půdy a do ovzduší.

Působí tak nedozírné škody v přírodě a na zdraví lidí. Barvy, které se na velmi levné oblečení používají, jsou většinou jedovaté. Tyto barvy otravují nejen pracovní prostředí bídně placených žen a mužů, ale otravují i vodu v řekách a v mořích.

Čtěte také

Přírodní bavlna, ta zase spotřebuje mnoho vody a pesticidů. Jen na výrobu jediného bavlněného trička je třeba 2500 litrů vody. Textilní průmysl produkuje deset procent emisí skleníkových plynů a napomáhá tak globálnímu oteplování a klimatickým změnám.

Právě ušité levné hezké šaty putují za zákazníky v letadlech nebo na lodích tisíce kilometrů a potom, když jsou nepotřebné, se znovu vydávají na pouť na druhý konec světa, aby skončily na skládce nebo v moři. Nadprodukce oděvního průmyslu a nadměrná konzumace oblečení doslova devastují planetu.

Delokalizace textilní výroby do Asie navíc přinesla Francii nezaměstnanost a chudobu v oblastech se slavnou textilní historií, jako je například sever země.

Čtěte také

Pro tyto důvody ministr ekologie Christophe Béchu Národnímu shromáždění předložil návrh zákona, který by stanovil zvýšení cen až o 10 eur, což má představovat jakési penále za ekologické škody. Zákon má zároveň zakázat reklamy na toto velmi levné oblečení. Návrh ministra ekologie byl Národním shromážděním jednomyslně přijat 14. března a nyní se jím bude zabývat Senát.

Absurdní produkci oděvního průmyslu a plýtvání se ve Francii snaží korigovat různé organizace i stát už delší dobu. Dnes už je zakázáno znehodnocování neprodaných francouzských výrobků, které se mají prodávat za snížené ceny nebo věnovat charitě.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.