Klára Notaro: Obří tulipány v Paříži

7. březen 2021

Na Elysejských polích v Paříži, u Velkého paláce, stojí socha generála de Gaulla. Opodál v parku je vidět socha jiného významného státníka, to je Georges Clemenceau. A jen pár kroků směrem k Seině, u Malého paláce, se nachází socha sira Winstona Churchilla, s jeho pomocí generál de Gaulle zachránil čest Francie za druhé světové války.

Na konci války se de Gaulle a Churchill přišli poklonit právě soše Clemenceaua. Elysejská pole symbolizují francouzskou státnost – v blízkosti soch slavných politiků se nachází  Elysejský palác, sídlo prezidenta republiky.

Čtěte také

Budova Malého paláce, kde je muzeum s výstavou sbírek hlavního města, je obklopena parkem, kde se od roku 2019 nalézá i jiná socha – je to obrovská pěst svírající svazek tulipánů, které připomínají spíš jakési pastelové buřty nebo balonky. Autorem velikášského návrhu na tuto sochu je známý americký výtvarník Jeff Koons.

Co přivedlo pařížskou radnici k instalování více než dvanáctimetrové barevné sochy do blízkosti sira Winstona Churchilla?   

Po atentátech v Paříži roku 2015 velvyslankyně Spojených států ve Francii Jane Hartley navrhla Koonsovi, aby vytvořil dílo pro francouzské hlavní město na uctění památky obětí terorismu. Koons sáhl po již zpracovaném motivu tulipánů, vystaveném v Bilbau, přimaloval k němu obří ruku vynořující se ze země a nakreslený projekt nabídl pařížské radnici s žádostí o umístění na prostranství mezi dvěma muzei: Tokijským palácem a Muzeem moderního umění. Terasa mezi oběma budovami by ale tíhu projektu neunesla – kovová socha váží 34 tun, s podstavcem dokonce 60 tun. To byl pádný důvod, proč sem objekt neumístit.

Pouťová atrakce

Čtěte také

Dalším důvodem byla averze Francouzů vůči Koonsovi a jeho urputné snaze se navždy umístit na prestižní místo mezi dvě pařížská muzea. Koons je totiž často obviňován z plagiátorství, nedávno byl odsouzen k pokutě za věrné zobrazení reklamy, podle které vytvořil sochu ležící ženy s prasetem. Ta byla vystavena v Paříži v muzeu Centre Pompidou v roce 2014 – muzeum bylo odsouzeno k pokutě za vystavení plagiátu stejně jako Koons. Koons byl v minulosti ženat s pornoherečkou Cicciolinou a jeho tvorba je tímto svazkem silně poznamenaná.

Projekt Kytice tulipánů podporovala socialistická starostka Paříže Anne Hidalgo, která ale musela umělci vysvětlit, že objekt je na Tokijský palác příliš těžký, a navrhla mu místo v parku Malého paláce, kde se kvůli tomu vykácely stromy. Zde byly vykopány základy do hloubky 10 metrů.

Výrobu objektu zaplatili francouzští a američtí mecenáši – miliardáři, majitelé uměleckých sbírek. Peněžní dar si mohli odečíst z daní. Část výtěžku z autorských práv zobrazení sochy (například pohlednic) dostanou asociace lidí postižených atentáty, část výtěžku půjde na údržbu tohoto předimenzovaného daru. Finančně je tedy instalace Koonsovy sochy výhodnější pro bohaté mecenáše než pro oběti terorismu.

Čtěte také

Poctu obětem vyjádřili i jiní umělci, skromněji a bez jakýchkoliv nároků. Bez cynismu. Například streetartový umělec Banksy. Ten má jiný přístup k umění než Jeff Koons – nikdo neví, kdo je, Banksy si pečlivě střeží soukromí a pouliční ilustrace dělá inkognito, pro radost nebo zamyšlení kolemjdoucích.

Banksy namaloval truchlící dívku na postranní dveře do koncertní síně Bataclanu, kde v roce 2015 islamisté zabili 90 mladých lidí a stovky jich vážně zranili. Dveře s Banksyho obrazem byly zcizeny – ale naštěstí policie pomalované dveře vypátrala v Itálii, která je Francii vrátila.

Představa, že někdo ukradne Koonsovy šedesátitunové tulipány z centra Paříže, je bohužel nereálná. Tak velcí mužové  dějin, de Gaulle, Clemenceau a Churchill, mají jako souseda pouťovou atrakci.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.