Klára Notaro: La familia grande – Velká rodina

21. leden 2021

Na začátku ledna vyšla ve Francii kniha advokátky Camille Kouchnerové La familia grande – Velká rodina. Autorka, dítě rozvedených rodičů, vypráví o svém dětství v bohémské rodině levicových intelektuálů – těm se ve Francii říká la gauche caviar, kaviárová levice.  

Otec autorky je známý francouzský politik, bývalý ministr Bernard Kouchner, zakladatel humanitární organizace Lékaři bez hranic, zesnulá matka byla politoložka, feministka Evelyne Pisierová, přítelkyně Fidela Castra. Autorčin nevlastní otec Olivier Duhamel je politolog, vysokoškolský profesor pohybující se v nejvyšších kruzích.

Čtěte také

V knize se autorka zpovídá ze životního traumatu – její bratr se jí ve 13 letech svěřil, že ho nevlastní otec nutí k sexuálním hrátkám, a zároveň ji poprosil, aby to nikdy nikomu neřekla. Že je to potupné a že nechce, aby se s tím maminka trápila.

Prázdniny v domě nevlastního otce ve společnosti libertinských přátel se staly pro děti problémem. Kamarádům Oliviera Duhamela a jeho ženy se říkalo španělsky la familia grande, velká rodina, která se ale k dětem nezachovala tak, jak se od rodiny čeká. I když se časem začalo proslýchat, že Duhamel chlapce zneužíval, tak byli přátelé najednou hluší a slepí.

Když se Kouchnerovy děti po dlouhých letech odhodlaly svěřit se matce a vlastnímu otci se svým trápením, tak pochopily, že bude lepší zapomenout. Kniha Camille Kouchnerové vyšla po dlouhých třiceti letech a věc je promlčena. Autorka se nicméně vypořádala se špatným svědomím, že o věci nepromluvila už jako dítě.

Osvobodit tím, že promluví

Paradoxem je, že otec oběti Bernard Kouchner byl v roce 1977 jedním ze signatářů petice za osvobození mužů souzených za natáčení videí pedofilního charakteru.

Čtěte také

Žádost podepsal i filozof Jean-Paul Sartre, spisovatelka Simone de Beauvoirová, příští ministr školství a kultury Jack Lang, básník Louis Aragon, politik Daniel Cohn-Bendit a další. Autorem této dnes nemyslitelné petice je nyní osmdesátiletý spisovatel Gabriel Matzneff, který se proslavil romány, kde popisuje mimo jiné svůj erotický život po boku nezletilých.

Jedna z jeho dětských přítelkyň Vanessa Springorová vydala loni knihu Le Consentement – Souhlas, která vyvolala rozruch. Jak je možné, že se nad tímto vztahem tehdy v 80. letech nikdo nepozastavil? Jak to, že byl Matzneff až do loňska považován za váženého člena pařížské intelektuální elity?

Část francouzské společnosti se dlouho živila odkazem května 1968 a řídila se heslem: Je zakázáno zakazovat. Z pařížské mládeže, která se vzbouřila proti katolické tradiční společnosti, se stala sociální třída, která ovlivňovala a dosud ovlivňuje život ve Francii: média, školství, umělecké prostředí. Tato generace ale již odchází ze scény a je nahrazena novou generací, která se nebojí pojmenovat věci správnými slovy.

Čtěte také

Publikace knihy La familia grande způsobila již několik demisí. Nevlastní otec autorky Olivier Duhamel podal demisi ze správní rady Vysoké školy politických věd, rozhlasová stanice Europe 1, kde měl pravidelný pořad, s ním zrušila smlouvu.

Školu politických věd také opustil významný vládní činitel Marc Guillaume. Do čela nedávno zřízené Nezávislé komise pro incest a násilí na dětech byla dosazena socialistická politička, bývalá ministryně spravedlnosti Elisabeth Guigouová. I ta se funkce vzdala, protože ji s Duhamelem váže letité přátelství.

Obě mladé autorky, Camille Kouchnerová a Vanessa Springorová, byly ovlivněny hnutím MeToo, které osvobodilo slovo žen, jejichž stížnosti na násilí jsou často odbývány poznámkou, že si za to můžou samy.

La familia grande od spisovatelky Camille Kouchnerové je knihou o zbabělém mlčení. Doufejme, že pomůže lidem, kteří nesou kříž vzpomínek na těžké dětství, že se budou moci osvobodit tím, že o nich promluví.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.