Klára Notaro: Kdo je Mahjoub Mahjoubi, který na sebe přitáhl pozornost celé Francie?

13. březen 2024

Mahjoub Mahjoubi je imám, Tunisan působící v jihofrancouzském departementu Gard. Jeho vášnivá kázání zjevně namířená proti Francii se šířila po internetu, až zaujala pozornost policie. Nejvíce zaráží projev, kde Mahjoubi mluví o tříbarevných vlajkách (tento výraz, drapeau tricolore, se používá pro francouzskou vlajku).

Mahjoubi říká, že vlajky společnost otravují, až z nich bolí hlava, protože jsou vidět všude, ale že to už nebude dlouho trvat. Podle imáma Mahjoubiho je to vlajka satanská, která je pro Alláha bezcenná. V jiných kázáních zase Mahjoubi přikazuje ženám, aby zůstaly na svém místě a ponechávaly rozhodování mužům. Jiná jeho kázání mají antisemitský charakter. 

Čtěte také

Mahjoubi byl zadržen. Na svou obhajobu uvedl, že jde o lapsus, že jeho francouzština není dost dobrá, protože nechodil na Sorbonnu, a že mluvil o tříbarevných vlajkách jakéhosi fotbalového klubu.

Ministr vnitra Gérald Darmanin však považoval videozáznamy jeho kázání jako dostatečný důkaz k vyhoštění ze země. Do dvanácti hodin po zadržení byl imám v rodném Tunisku.

Nyní se Mahjoubi odvolává proti tomuto rozhodnutí, říká, že 40 let žil v zemi lidských práv a že se tam chce vrátit za svou rodinou. Podle všeho mu teď chybí tříbarevné prapory, ze kterých ho dřív bolela hlava.

Povinnost opustit francouzské území

Francouzská veřejnost rychlou akci ministra vnitra Géralda Darmanina ocenila, protože podobná štvavá kázání mohou ovlivnit část společnosti zásadním způsobem a ohrozit republiku. Jen extrémní levice, Nepoddajná Francie, La France insoumise, rychlý proces s imámem Mahjoubim zpochybnila.

Čtěte také

Popularita ministra vnitra Darmanina se tímto zvedla stejně rychle jako v létě obliba dnešního premiéra Attala, když coby ministr školství zakázal dívkám nošení dlouhých tradičních šatů muslimských žen ve škole.

Oba politikové, Darmanin a Attal, se s velkou pravděpodobností budou ucházet o post prezidenta republiky v roce 2027. Je jasné, co voliči budou od kandidáta požadovat. Bezpečnost. Upevnit autoritu státu. Omezit příliv utečenců.

Tyto otázky považuje dlouhodobě za prioritu politička Marine Le Penová, jejíž popularita neustále stoupá. A nedá se vyloučit, že se stane prezidentkou.

Čtěte také

Vyhoštění nepřátelsky naladěného imáma vzbudilo ve Francii zadostiučinění jen letmé, Mahjoubi představuje jen špičku ledovce. Vyhoštění do 48 hodin, kterému se ve Francii říká OQTF, Obligation de quitter le territoire francais, tedy povinnost opustit francouzské území, je málokdy realizováno. A po celé Francii žijí tisíce lidí, kteří příkaz k opuštění francouzského území ignorují.

Někteří z nich páchají nenapravitelné škody, aby se pomstili Francii za to, že nedostali povolení k trvalému pobytu. To je případ muže z Rwandy, který v roce 2020 zapálil katedrálu Petra a Pavla v Nantes v Bretagni a zavraždil kněze, který mu poskytl přístřeší.

Případ radikalizovaného imáma jen dokresluje komplikovanou situaci ve Francii, kde se ještě nedávno v některých mešitách otevřeně kázalo proti republice, proti francouzské kultuře a politice.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio