Když Západ zakáže TikTok, do půl roku tu místo něj bude někdo další, soudí IT expert. U něj ale hraje roli Čína a její režim, míní europoslankyně

14. duben 2023

Měly by západní státy zakázat online službu TikTok, kterou provozuje čínská společnost ByteDance? Europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová věří, že právě původ služby je důvodem k opatrnosti vůči TikToku, odborník na kybernetickou bezpečnost Petr Špiřík považuje za problematičtější samotný princip aplikace, který je shodný s konkurenčními západními online službami.

„TikTok je bezpečnostní hrozbou pro státní instituce i naše státní zřízení, takže nějaké kroky proti němu by určitě podniknuty být měly,“ uvádí v Pro a proti pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Čtěte také

Partner společnosti Price Waterhouse Coopers pro kybernetickou bezpečnost Petr Špiřík nepovažuje hrozbu TikToku za odlišnou od jiných online aplikací, které mohou nejen státní zaměstnanci na svých zařízeních používat.

„U TikToku ale hraje roli Čína, Čínská komunistická strana a režim, který v zemi je. Tam existuje zákon o státní bezpečnosti, který ukládá firmám povinnost součinnosti, tedy předávat režimu data, pokud si o ně zažádá. Také víme, že Čína je ochotna udělat cokoli pro to, aby přenesla svou propagandu směrem do firem,“ upřesňuje politička.

Podle závěrů studií zkoumajících TikTok není tento nebezpečnější víc než libovolné jiné srovnatelné aplikace.
Petr Špiřík

To, zda vnímáme Čínu jako bezpečnostní hrozbu, je spíš politický a strategický postoj, upozorňuje expert. „Pokud přijmeme tezi, že hrozbou je, tak nejen TikTok, ale i další software a hardware z Číny jsou na stejné úrovni. Pokud máme problém s Čínou, buďme konzistentní a dívejme se na tyto technologie komplexně na všechny.“

„Ale my jsme velice konzistentní v přístupu k Číně,“ namítá Gregorová. „Česko bylo první, které doporučilo nepouštět firmy jako Huawei do budování svých 5G sítí. Začali jsme u hardware a nyní se začíná mluvit i o software. A protože TikTok je na trhu momentálně největší, tak se mluví primárně o něm.“

Nejsem zastánce například Facebooku, ale společnost Meta se už dřív pod tlakem veřejnosti dostala pod větší kontrolu.
Markéta Gregorová

Rozlišujme rozdíly v bezpečnosti technologie samotné a čínského právního prostředí, žádá Špiřík. „Podle závěrů studií zkoumajících TikTok není tento nebezpečnější víc než libovolné jiné srovnatelné aplikace. Hrozba skutečně je o právním rámci.“

„Nejsem zastánce například Facebooku, ale společnost Meta se už dřív pod tlakem veřejnosti dostala pod větší kontrolu. Sama zveřejňuje mnohem víc údajů a dávají najevo, jak chrání svoje data. To neznamená, že jsou lepší, ale máme pořád víc informací než z Číny,“ srovnává konkurenční online hráče politička.

Čtěte také

Rozdíl mezi TikTokem a dalšími online službami není podle experta v tom, že by TikTok měl výrazně jiný algoritmus co do záměru. „Ten je pořád stejný: udržet pozornost a servírovat co nejvíc reklamy. TikTok je ale ve svém formátu krátkých videí úspěšnější, než je dnes Facebook se svým starým modelem.“

„Pokud by argumentem pro zákaz TikToku byla snaha ochránit naše děti, snížit množství sebevražd, poruch pozornosti a další dopady na vyvíjející se dětský mozek, je to legitimní debata i pro další služby. Ale útok na jednu aplikaci, nikoli na princip, je problematický, protože když dosáhnete zákazu, tak za půl roku nám někdo druhý v pořadí vyroste do stejného problému,“ vysvětluje Petr Špiřík.

Europoslankyně souhlasí, že problematické dopady mají i jiné online služby. „Z nějakého důvodu je ale momentálně víc prioritizována bezpečnost státu vůči hrozbě Číny než mentální zdraví uživatelů. Nejsem si ale vědoma, že by v Evropském parlamentu měla třeba společnost Meta tak silný vliv, aby mohla zrušit svou konkurenci,“ vylučuje možnost konkurenčního boje v tažení proti TikToku Markéta Gregorová (Piráti).

Poslechněte si celou debatu v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.