Když začneme škrtat ruské umělce jen proto, že jsou to Rusové, skončíme špatně, varuje divadelní historik Just

5. leden 2023

„Pokud se oprávněná solidarita s napadenými Ukrajinci změní v to, že začneme škrtat ruskou hudbu, kulturu, a dokonce i interprety – možná s výjimkami těch, kteří se přímo angažují s tím válečným zločincem –, tak to je pitomost,“ odpovídá divadelní historik a vysokoškolský pedagog Vladimír Just. 

„Je to kontraproduktivní, stejně jako jsem se obával různých úředních zásahů. Jakmile vznikne nějaká agentura pro vymýcení pavěd apod., tak to vždy skončí špatně. Jak mu do toho vstoupí státní, bruselská nebo jakákoliv byrokracie,“ dodává.

Čtěte také

Opatrný by byl i v případě, že ten který ruský umělec Putina podporuje.

„A říkat, že jsou to jejich autentické názory? Když tam jen vysloví slovo válka, tak jdou obratem do vězení, takže takto to asi nejde. Vždy si raději kladu otázku: Opravdu jsou ti lidé ve sféře umění nebo kultury autentičtí? Lidé, kterých si vážím pro to, co napsali, zrežírovali, složili, zahráli? A co je opravdu ta nutná daň, aby tu profesi mohli dělat?“

„Vždyť jsme si to přece tady zažívali. Je to něco trochu jiného než plošně zakazovat cokoliv z ruské kultury.“

Dílo má být vždy chytřejší než autor.

„Tohle je ta nejlepší cesta k tomu, aby pak vstali jiní lidé a říkali, že je to šovinismus,“ varuje Just.

„Já miluji Vasilije Šukšina, miluji Čechova a další,“ přiznává s tím, že lidská blbost je možná ještě nebezpečnější než byrokracie. 

Čtěte také

„Takový sporný autor je Dostojevskij. Neustále se hrají jeho zdramatizované romány, je to paradoxně jeden z nejúspěšnějších světových dramatiků, ačkoliv psal romány a prózy. A dovolím si citovat Václava Havla, podle kterého dílo má být vždy chytřejší než autor – a Dostojevského díla jsou daleko chytřejší, než byl autor sám.“

„Tu jeho nechytrost, abych tak řekl velmi decentně, vidíte v jeho denících a osobních názorech víc fejetonisticky podaných. A tam jeho velkoruský šovinismus tedy opravdu bují,“ uzavírá Vladimír Just.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související