Když letos uděláme půlbilionový schodek rozpočtu, tak v roce 2021 na stejném čísle začneme, varuje makroekonom Fassman

23. červen 2020

Poslanci dnes už potřetí jednají o navýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok. Je to nejdůležitější zákon, který ovlivní životy každého z nás. Odborníci, které Český rozhlas Plus oslovil, ale nabádají k velké opatrnosti, spíš by vládou navrhovaný 500miliardový schodek ke schválení nedoporučili.

Čtěte také

„Vláda má investovat, ale druhým dechem musím říct, že investiční akce by měly být náležitě zdokumentovány a vyčísleny,“ říká ve Speciálu šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Přidává i své další pochybnosti, podle kterých je žádost o další navýšení schodku v tuto chvíli předčasné. „Nejmíň měsíc navíc by prospěl k informovanosti, co se skutečně v ekonomice po rozvolňování opatření děje. Jestli bude pokračovat pokles příjmů, nebo se ukáže něco o zlepšování ekonomiky.“

V tuto chvíli totiž nemáme relevantní data statistiků, nevíme, co se dělo v červnu s HDP, nemáme data z průmyslu, ze stavebnictví, o trhu práce, včetně zpřesněná čísla příjmů a výdajů státního rozpočtu – to všechno jsou podle Zamrazilové údaje, které budeme znát až koncem července.   

Musíme se proinvestovat?

Co říká Zamrazilová na premiérem Andrejem Babišem (ANO) nebo ministryní financí za ANO Alenou Schillerovou už tolikrát opakované heslo, podle kterého se musíme krizí proinvestovat? „Máme jen hrubý rozpis jednolitých kapitol a je třeba říct, že investiční akce mají být podrobně zdokumentovány a vyčísleny, včetně časového návrhu,“ odpovídá.

Čtěte také

Připomíná, že každá nově vypsaná veřejná zakázka v Česku trvá 3 až 4 měsíce, a to v tom lepším případě, kdy se nikdo neodvolá. „Mám pochybnosti, že se to podaří proinvestovat do konce roku,“ říká šéfka rozpočtové rady.

Zároveň se obává, že nejhůř na tom bude český export, od automobilového průmyslu po strojírenství a nové technologie. „Je otázka, jestli (vláda) nějak dokáže zmírnit výpadky v oblasti exportu, který je ale pro nás klíčový,“ dodává Zamrazilová.   

Ředitel odboru legislativy Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič k investicím říká: „Veřejné investice určitě smysl mají, dokonce jsou oblasti, kde jsou téměř nezastupitelné. Z hlediska objemu to tak zásadní není, ale veřejné investice nebývají tak efektivní jako ty soukromé.“ Podnikatelé by prý raději viděli, kdyby dostali prostor pro soukromé investice samotných firem. 

S návrhem kabinetu nesouhlasí ani makroekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Babišův poradce pro ekonomiku Martin Fassmann. „Tady se vylilo dítě i s vaničkou. Finance si ulehčily situaci, když nepřipravily návrh rozpočtového rámce na příští rok, a teď se dozvídáme opatření jakousi salámovou metodou. Tu se cosi přijme na straně příjmů, tu na straně výdajů, ale vůbec v tom nevidíme nějakou logiku, natož nějaký souhrn, součet.“

Důležitější je rozpočet 2021 

Fassmana už prý moc nezajímá rozpočet na letošní rok, ten, který vyhlíží, je na rok příští. „O něm ale nikdo nemluví. Když ale letos udělám schodek 500 miliard, tak minimálně stejný musíme udělat i rok příští,“ varuje. 

Čtěte také

Minčič upozorňuje i na další hazard, a to morální. „Ta blahosklonnost ke schodku poloviny bilionu zakládá obrovský morální hazard do budoucna. Tolerance ke schodkům, které je tak jednoduché navrhnout. To bych nedělal,“ dodává.

Schodek státního rozpočtu by se měl změnit už potřetí. Z původních 40 miliard korun ho kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru vláda navrhovala zvýšit na 200 miliard, poté na 300 miliard a teď na 500 miliard korun. Z dostupných informací vyplývá, že se vládní koalici ANO a ČSSD sice podaří navýšení za pomoci KSČM prosadit, s velkou pravděpodobností to ale nebude ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze, jak původně kabinet chtěl. 

Celý Speciál Jana Bumby najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.